Topchef bekræfter igen: Nokia planlægger mobilrevanche

Nostalgiske mobilbrugere kan glæde sig til et gensyn med de finske mobiler, bekræftede Nokias topchef søndag. Meget mere sagde han dog ikke.

Nokia bygger nutildags mestendels mobilnetværk. Men selskabet bekræfter nu igen sin strategi om at vende tilbage med mobiler. (Foto: © DADO RUVIC, Scanpix)

Vi har hørt det før - men denne gang var beskeden tydeligere end nogensinde: Nokia har i sinde at genopfinde sig selv om mobilproducent, selv om hele mobilafdelingen forrige år blev solgt til Microsoft.

Det bekræftede topchefen Rajeev Suri søndag, forud for mobilmessen Mobile World Congress i Barcelona.

Det er ikke første gang at Nokia udtrykker sin interesse for at vende tilbage til sin gamle læst. Allerede i sommer bekræftede Nokia, at selskabet overvejede muligheden.

Hvornår er uvist, men måske snart

Nu får retorikken dog en smule mere pedal - det er ikke længere et spørgsmål om, snarere om hvornår, det kommer til at ske.

- Vi har ingen tidsplan. Ingen hast. Det kan ske i 2016, og det kan ske senere, sagde Suri på pressemødet.

Den finske mobilgigant var i årevis verdens ubetinget største producent af mobiler og tidlige smartphones, og var helt frem til 2010 markedsledende foran Apple og Samsung.

Selskabet havde længe udviklet på sit eget, moderne smartphonesystem, Meego, men var ikke langt nok med arbejdet til at dæmme op for boomet i moderne smartphones, der begyndte med Apples iPhone i 2007.

Kortene er også solgt fra

Udover mobildelen, har Nokia også solgt sin kort- og navigationsløsning HERE Maps, til et konsortium af tyske bilproducenter.

Selskabet har flere gange luftet interesse for at vende tilbage til forbrugerelektronikken - ikke mindst fordi Nokias brand stadig står stærkt i manges bevidsthed.

Nokia N1 var selskabets første forbrugerprodukt efter salget til Microsoft. Den iPad-mini-lignende tablet var baseret på Android. (Foto: © Skærmdump)

Selskabet har lanceret en tablet, Nokia N1, baseret på Googles Android som en slags prøveballon for revanchen. N1 er udviklet og designet af Nokia, men produceres og markedsføres af partnere. Og sådan vil det også blive for en kommende mobilsatsning, har Nokia tidligere forklaret.

Må først senere

Topchefen understregede, at Nokias primære fokus at finde en partner, der kan producere grej, der føles som det, man husker Nokia for - og det kommer til at tage den tid, det tager.

Microsoft købte med Nokias mobildivision retten til at bruge Nokia-navnet på smartphones i en periode, og der kommet fortsat nye, gammeldags knap-mobiler med Nokias navn på. Det er dog Microsoft, der producerer dem.

Nokia forpligtede sig som en del af salget til at afstå fra at lancere mobiler indtil slutningen af 2016. Selskabet har gennem årene produceret alt muligt forskelligt, blandt andet gummistøvler, papir og fjernsyn, blandt andet under navnet Salora.

Senest har Nokia lanceret et 360-graders kamera ved navn Ozo til professionel filmproduktion, men den primære aktivitet er mobilnetværk, hvor Nokia sidste år købte konkurrenten Alcatel-Lucent.