Topchefer forlader Microsoft

Ny kultur er påkrævet – vi har ikke monopol mere, siger selskabets bestyrelsesformand. To topchefer siger farvel.

Satya Nadella er allerede i gang med at ryste posen i Microsoft

Der er omfattende forandringer på vej hos den amerikanske softwaregigant Microsoft, der må se i øjnene, at de glade dage med monopol på styresystemer til computere er overstået. Skal Microsoft fortsætte sin position som en af verdens største IT-selskaber, er selskabet nødt til at ændre sig.

Sådan lyder udmeldingen fra Microsofts nye bestyrelsesformand, John Thompson, der netop har overtaget posten efter stifter Bill Gates, der nu blot er menigt bestyrelsesmedlem.

Ordene falder netop som det er kommet frem, at Microsoft siger farvel til to af sine allerhøjest placerede chefer, nemlig chef for forretningsudvikling Tony Bates og chefen for marketing Tamy Reller, skriver IT-sitet Re/Code.

Det står ikke klart om de to topchefter går selv, eller om de er blevet fyret.

Første store forandringer under ny CEO

Fratrædelserne er nogle af de første forandringer, der er sket under den nyudnævnte topchef, Satya Nadella, der forleden tog efter den mangeårige CEO, Steve Ballmer.

Tony Bates var paradoksalt nok et af de emner, der var i spil som ny topchef for Microsoft inden Satya Nadella blev udnævnt. Bates var chef for Skype, der blev købt af Microsoft i 2011.

Microsoft står fortsat i en relativt ny situation, hvor brugerne i stadigt stigende grad foretrækker smartphones og tablets, frem for de klassiske PC-maskiner, der ellers er Microsofts uovervindelige kongedømme. Færre solgte PC-maskiner betyder færre solgte licenser til Windows – og derfor færre penge til Microsoft.

Pres på PC - endnu mere på mobil og tablet

Selskabet står samtidig langt mindre stærkt på smartphones og tablets, og selv efter lanceringen af Windows Phone 8 og Windows 8 går væksten yderst langsomt, mens konkurrenterne – især Google – fortsat kører med speederen i bund med sit Android-system.

Situationen får John Thompson til at sammenligne giganten IBM i 90erne, med Microsofts nuværende. Dengang gik IBM fra at være en gigant på produktion af hardware til nu pludselig at skulle konkurrere med andre producenter, der kunne lave hardware billigere og bedre.

IBM slog dog ikke op i banen, men ændrede sig, solgte flere hardwaredele fra og satser nu i stedet på top-avancerede services som eksempelvis Big Data-analyse.

Vi minder om IBM

- Der er ting ved Microsoft i dag, der minder lidt om IBM i 1990. Windows-monopolet er reelt under pres, og vi er nødt til at ændre os eller tænke anderledes om vores ledelsessystemer og den tilhørende kultur i selskabet, i tiden, der kommer, siger John Thompson i et interview med CNN Money.

Microsoft er i gang med at opsluge Nokia, som selskabe købte billigere end Skype i 2011. Nokia bliver en del af Microsofts Devices and Services-afdeling, der er en anden nyskabelse i selskabet. Denne afdeling skal fremover ledes af nuværende Nokia-chef, Stephen Elop.

Facebook
Twitter