Tophemmelige tal om Google-profit slap ud under retssag

En lidt for åbenmundet advokat kom under en retssag mod Google til at afsløre, hvor meget Google har tjent på sin buldrende mobil-succes.

Der er gode penge i at sidde på næsten 85 procent af mobilmarkedet, viser det sig. (Foto: MICHAEL DALDER © Scanpix)

Internetgiganten Google har tjent små 151 milliarder kroner i overskud på sit mobilstyresystem, Android.

Det kom en af Oracles advokater forleden til at afsløre ved en fejl i en retssag mod netop Google, der står under anklage for at benytte Oracle-software uden at betale for det.

Sagen var ellers ikke just en folkelig retssag, snarere et teknisk slagsmål mellem to IT-mastodonter, men ud af det blå slyngede Oracle-advokaten tallene ud for at motivere sit synspunkt om, at Google har tjent massivt på Android-systemet.

Det kom også frem, at Android har omsat for over 212 milliarder kroner siden det blev lanceret i 2008.

Måtte ikke slippe ud

Google forsøgte efterfølgende at forhindre, at tallene blev nedfældet i rettens offentlige referat fra retssagen.

Google har efterfølgende forklaret, at tallene er ekstremt følsomme, og aldrig burde være sluppet ud, og ifølge nyhedsbureauet Bloomberg, forsvandt referatet fra sagen kort efter igen. Men trolden var allerede sluppet ud af æsken.

Android-styresystemet driver stort set samtlige smartphones, der ikke er fra Apple og udgør globalt op mod 85 procent af det globale salg af smartphones, ifølge de seneste markedstal fra IT-analysehuset IDC.

Eksplosiv vækst

Systemet kom første gang på markedet i et forbrugerprodukt i 2008, og siden har Google nydt en kolossal, eksplosiv vækst med systemet.

Konkurrenten Apple nyder en betydeligt mindre markedsandel, men har traditionelt været bedre til at tjene penge på sine iPhones.

Googles indtægter fra Android-systemet stammer blandt andet fra annoncer og fra omsætningen i app-butikken Google Play.

Selskabet er dog i søgelyset hos EUs kommissær for konkurrence, Margrethe Vestager, der sidste år annoncerede en konkurrencesag om Googles annoncer, og en officiel undersøgelse af, hvorvidt Google benytter den dominerende position med Android-systemet til at træde konkurrenterne under fode.

En milliard til Apple

Google tilbyder adskillige tjenester, fx kort-, mail-, musik- og lagerplads i skyen, der lægges som et lag ovenpå Android af mobilproducenterne. Man kan godt producere en smartphone uden dette lag, men så er den også en temmelig afpillet affære, og derfor vælger alle de store producenter at levere mobilerne med Google-laget.

Det har fået flere producenter af konkurrerende apps til at klage over, at Google på denne vis skaffer sig en konkurrencefordel, de ikke kan konkurrere imod.

Retsmødet åbenbarede også, at Google har betalt en milliard dollars i 2014 for at være standard-søgemaskinen på Apples iOS-enheder, fx iPhone og iPad. En detalje, Apple forsøgte at få dysset ned.

Det er velkendt at Google betaler for at være den foretrukne søgemaskine, og indtægter fra Google for netop dette, har i en årrække været en af de større indtægtskilder for nonprofit-organisationen Mozilla, der udgiver browseren Firefox.