Trådløst internet gennem pæren i loftet på vej

Konceptet hedder LiFi og er trådløs data sendt gennem pærer i lampen.

Trådlæst internet direkte fra LED-pærer i loftet, kan give os højhastighedsdata i fremtiden. (© purelifi.co.uk)

Philips har netop offentliggjort et nyt koncept, hvor de gennem data sendt fra deres LED-pærer vil guide kunder rundt i supermarkedet.

Men mulighederne i teknologien er langt større end det.

Harald Hass fra University of Edinburgh, har igennem et stykke tid arbejdet med LiFi, der som navnet antyder minder om WiFi. Forskellen er bare at dataen ikke sendes som radiobølger, men som lys istedet.

Sådan fungerer LiFi

I en TED-talk tilbage fra 2011 forklarer Hass hvordan konceptet fungerer.

LED-pærer kan nemlig udover at sende et konstant lys, som vi kender det, også transmittere lys der blinker, uden at det menneskelige øje kan registrere det, og det er netop dette lys Hass har vist kan bruges til at overføre data med høje hastigheder.

LED-pæren udsender en række hurtige blink og en modtager kan så omforme de små ændringer i svingningshøjden til et elektrisk signal, og det signal bliver så omformet til en højhastigheds-datastrøm.

Dataen kan modtages via en specieldesignet enhed, men kameraet i din smartphone kan også potentielt bruges til at modtage dataen.

Klare fordele over WiFi

Teknologien bag hedder Visible Light Communication og har ifølge Hass, en række fordele sammenlignet med WiFi, som gør teknologien interessant - nemlig en større kapacitet, større effektivitet, bedre tilgængelighed og større sikkerhed.

Ifølge Hass har lys et spektrum der er 10.000 gange større end radiobølger, som vi bruger til at transmittere trådløs data nu. En af de udfordringer vi står overfor netop nu er, at vi snart løber tør for plads til at transmittere de konstant stigende mængder data vi sender og det kan muligvis afhjælpes via LiFi.

Desuden nævner Hass at antallet af elpærer, er ca. 10.000 gange så højt som antallet af mobilmaster, så infrastrukturen er så at sige bygget.

Og så fremhæver han, at der er større sikkerhed ved at sende data gennem lys, da man ikke kan opsnappe et lyssignal gennem en væg, som man kan med WiFi-data.

Desuden nævner han fordele som at man vil kunne bruge data på hospitaler og i fly, uden at det er et problem.

Kun fantasien sætter grænser

Men udover at du kan få internet indenfor i hjemmet eller på arbejdspladsen, så er der, ifølge Hass også store muligheder for at bruge teknologien konstruktivt udendørs.

Han nævner som eksempel, at gadelamper kan fungere som internet-access-points og at LED-pærerne i biler kan sende data til hinanden og derigennem øge sikkerheden.

På årets store mobilmesse i Barcelona, som finder sted mellem d. 24-27 februar, vil Hass firma pureLiFi være til stede, hvor han vil vise teknologien frem.

I første omgang satser firmaet på at bringe data til steder hvor det ikke for nuværende kan lade sig gøre at sende WiFi, som eksempelvis under vandet.

https://www.youtube.com/watch?v=NaoSp4NpkGg&rel=0

FacebookTwitter