Tre VR-headsets du kan købe i år

Sony har som den sidste af de store annonceret pris og dato for lanceringen af deres VR-briller. Vi har samlet pris og leveringsdatoer på det, der kan blive din første rigtige VR-oplevelse.

2016 bliver et sjovt år for VR. Mange briller er på vej. Her er oversigten over priserne på de tre mest ventede. (Foto: Noah Berger © Scanpix)

2016 tegner til at blive året, hvor producenterne vil lancere VR-briller i stride strømme - og mens der allerede nu findes flere sjove løsninger, har særligt tre VR-briller været ventet med spænding.

Det gælder Sony, Oculus Rift og HTC Vive, hvor Sony tirsdag var den sidste af de tre, der meldte klar med lanceringsdato og pris for sit VR-headset.

Fælles for alle de tre er, at de giver en solid oplevelse, der er betydeligt mere intens end den, man kan opleve med Googles VR-papbriller, eller Samsungs tilsvarende Gear VR, hvor det i begge tilfælde er en smartphone, der driver værket.

Vil man have den fulde VR-oplevelse, kræver det dog lidt flere hestekræfter end hvad en mobil kan levere, omend Googles pap-briller er sjove og billige og giver en fornemmelse af, hvad der venter i den dyrere klasse.

Sonys briller er de billigste - men kræver tilkøb af ekstraudstyr. (Foto: CHRISTOPHER JUE © Scanpix)

Sony VR

Sonys VR-headset er tænkt som tilbehør til selskabets Playstation - og har været undervejs længe. Sony har flere gange fremvist VR-brillerne, også i Danmark, men først sent tirsdag blev der sat pris og dato på hvornår brillerne leveres.

De kommer til at stå i omkring 399 euro - altså omkring 3.000 danske kroner, og vil kunne fås i Danmark fra oktober.
Sonys VR-briller bliver dermed de billigste af sin art - men kræver så til gengæld også, at køberne investerer i både Move-controllere og Playstation-kamera, hvis ikke man har det i forvejen.

Sony har en fordel af at levere både VR-briller og den Playstation 4, der driver dem, hvorfor Sony præcist kan skalere oplevelsen efter hvor mange hestekræfter, maskinen kan levere.

Selskabet har lovet, at der fra oktober og resten af året vil blive frigivet mindst 50 spiltitler til VR, mens mange flere er på vej.

Oculus ejes af Facebook og har været undervejs i årevis. Men nu er VR-brillerne her langt om længe. (Foto: GABRIELLE LURIE © Scanpix)

Oculus Rift

Mens Sonys VR-oplevelse er et lukket system, skal Oculus-brillen tilsluttes ejerens computer - og den skal have et relativt kraftigt grafikkort for at drive brillerne, eller en Xbox. Oculus har udgivet et værktøj, man kan bruge til at teste, og ens computer er kraftig nok til at drive brillerne.

Det er Facebook, der ejer Oculus - men Facebook har foreløbig ikke åbenbaret sin plan for, hvordan VR skal spille sammen med sociale medier i fremtiden, hvis det da overhovedet kommer til at ske.

Til gengæld koster brillerne 699 euro plus levering - altså over 5.200 kroner og ventes leveret i april, hvis man bestiller nu.

Rift kommer med kamera og en Xbox-controller.

HTCs Vive bliver det dyreste af de tre store. Men man får mere grej for pengene. (Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix)

HTC Vive

Vive fra Taiwan-selskabet HTC er det dyreste af de tre store med en pris på 899 euro plus en hamper fragt på yderligere 91 euro. Det vil bringe prisen op på 990 euro, svarende til små 7.400 kroner. Det ventes leveret til maj, hvis man bestiller nu.

Også Vive stiller store krav til ens PC, men den høje pris skyldes til dels, at Vive kommer med både controllere og kameraer.

Vive er udviklet sammen med spil-selskabet Valve, der også har annonceret en stribe såkaldte 'indholds-partnere'. Det er givet, at der til både Oculus Rift og HTC Vive hurtigt vil dukke flere spiltitler op, og er man nysgerrig, kan man følge Valves egen liste her.