Tusindvis snydt af falske trådløse netværk

Et eksperiment i forbindelse med ugens mobilmesse i Barcelona, dokumenterede hvor lidt folk bekymrer sig om IT-sikkerhed.

Man er udsat hvis man bruger åbne trådløse netværk man ikke kender. Det gjorde tusindevis alligevel i et forsøg. (Foto: Kacper Pempel © Scanpix)

Vi har hørt det igen og igen og igen: Lad være med at bruge et trådløst netværk, du ikke kender - og lad for guds skyld være med at bruge de åbne, trådløse netværk, du støder på rundt omkring på din vej.

Er du løs på tråden med trådløse netværk, sætter du nemlig potentielt både hackere, datastøvsugere og andre ondskabsfuldheder i stand til at lure på alle dine digitale hemmeligheder - og så er der i øvrigt lettere adgang til at sovse din computer til med virus og andet malware.

Trods de hyppige advarsler, dokumenterede et forsøg tidligere på ugen alligevel, at massevis af mennesker ser stort på advarslerne og hopper direkte på limpinden.

Tiltrak tusinder

I forbindelse med mobilmessen i Barcelona, der løber af stablen i denne uge, havde et sikkerhedsfirma sat falske trådløse netværk op i lufthavnen i Barcelona.

Netværkene fik navne som 'Starbucks' og ' Airport_Free_Wifi_AENA' - og i løbet af fire timer, havde over 2000 mennesker koblet sig til et af de trådløse netværk, uanset at de både var ukendte og pivåbne.

Når folk loggede sig på, var der i princippet fri adgang til at udføre alskens ondsindede angreb, men sikkerhedsfirmaet Avast, der stod bag undersøgelsen, nøjedes med at overvåge brugerne og gemte ikke data om dem.

Løsning virker også mod sessionslogning

Det var dog ikke alle 2000, der aktivt havde logget sig på. Mange gjorde det helt automatisk, fordi de ikke var opmærksomme på, at deres enheder var indstillet til at logge sig på kendte trådløse netværk, fx Starbucks. Dette skal man aktivt slå fra.

Generelt lyder rådet, at man bør holde sig fra netværk, man ikke kender - men man kan øge sin sikkerhed ved at tegne et abonnement hos en pålidelig VPN-udbyder og sørge for altid at aktivere VPN-forbindelsen.

Den vil i mange tilfælde også give adgang til fx amerikanske priser på mange af nettets tjenester, og så beskytter VPN-forbindelser mod den massive registrering af danskernes internetadfærd, den såkaldte sessionslogning, som justitsminister Søren Pind (V) i disse dage arbejder for at få genindført i en udvidet form.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk