Twitters brugertal slår bak

Det hårdt prøvede sociale medie fylder ti år til marts. Men brugertallet falder og selskabet giver underskud.

Twitter har tabt værdi hastigt siden i sommer. Nu viser tal, at to mio. brugere forlod det sociale medie i fjerde kvartal. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

En årelang kamp for at tjene penge har nu efterhånden udviklet sig til et mindre mareridt for det sociale medie Twitter, der nu også begynder at tabe brugere.

Selskabet fremlagde i går regnskabstal fra det sidste kvartal af 2015, og trods vækst i omsætningen, måtte Twitter også rapportere om et underskud på 90 mio. dollars i kvartalet. Twitter har aldrig haft et kvartal med sorte tal.

Hvad værre er, bød kvartalet også for første gang på svigtende brugertal for Twitter, der tabte to millioner brugere i tredje kvartal. Selskabet har gennem årene haft en varierende metode til at opgøre sine brugertal og brugernes engagement, men måler nu i MAUs - månedlige aktive brugere.

Tabte to millioner brugere

Denne gang var der dog klar tale fra selskabet, der gik fra 307 til 305 millioner aktive brugere i kvartalet, omend selskabet samtidig hævdede, at væksten var på vej tilbage på ret køl.

Twitters aktie står i øjeblikket til at falde til det laveste niveau nogensinde , 14 dollars, når børsen i New York åbner senere i dag. Da hypen om Twitter var på sit højeste ved juletid i 2013, kostede den knap 75 dollars.

Selskabet har fra begyndelsen kæmpet for at finde en form, hvor det kunne lade sig gøre at vise brugerne reklamer uden at skræmme dem væk.

Kæmper med at finde reklameindtægter

I øjeblikket tester Twitter at vise reklamer til dem, der læser med på Twitter uden at logge ind - og reklamer, baseret på teknologi fra det opkøbte selskab Tellapart, der sætter Twitters annoncører i stand til at følge med i folks færden på nettet, også på tværs af enheder.

Selskabet vinkede i sommer farvel til topchef Dick Costolo efter markant nedjustering af selskabets forventninger. Siden er flere andre topchefer fulgt efter.

Den nye topchef, stifteren Jack Dorsey har forklaret, at han overvejer at bløde op for kravet om at alle tweets skal holde sig på 140 tegn, og præsenteret en ny algoritme, der sorterer strømmen af tweets anderledes, så den ikke længere kun ses kronologisk.

Tal fra DRs medieforskning viste forleden, at omkring fire procent af danskerne bruger Twitter - tallet står stille i forhold til sidste år.