Tyskland forbyder GPS-ure til børn

”Ødelæg dem”, siger tysk myndighed om GPS-overvågningsure til børn. I Danmark er urene netop blevet anmeldt til Datatilsynet.

Urene bliver ofte parret med en app på forældrenes telefon. Gennem appen kan forældrene så altid følge med i, hvor uret befinder sig. Men der er enorme problemer med sikkerheden. (Foto: Rick Wilking © Scanpix)

De skulle give tryghed til forældrene. Men urene, hvori der sidder en GPS, så man altid kan følge og overvåge sine børn, er fyldt med sikkerhedshuller.

Urene er nemme at hacke. De indsamler et hav af personlige informationer, som brugerne ikke har kontrol over.

Det har netop fået Forbrugerrådet Tænk til at anmelde urene til Datatilsynet. Det samme har man gjort i Norge. Men i Tyskland er myndighederne allerede gået i aktion.

Her kalder man urene for ”spion-udstyr”. Og nu forbyder Tyskland salget af dem, skriver Bundesnetzagentur i en pressemeddelelse.

Bundesnetzagentur opfordrer også forældre, som i dag ejer et af GPS-urene til børn, til at ødelægge dem.

Også flere tyske medier har skrevet om det her i weekenden. Blandt andre Zeit og AFP.

Chokerende mangel på lovgivning

Det tyske forbud er en "dramatisk udvikling", siger Ken Munro, der er sikkerhedsekspert hos Pen Test Partners, til britiske BBC.

Smart-ure til børn er så dårligt sikrede, at de åbner op for en invasion af privatlivet, mener Ken Munro.

- Det er særligt bekymrende, når det kommer til GPS-overvågningsure til børn. Det er de selvsamme ure, der skulle give børn mere sikkerhed, siger Ken Munro til BBC.

- Der er en chokerende mangel på lovgivning omkring 'internet i alt'. Det giver moralsk afslappede producenter mulighed for at sælge os ekstremt usikre smarte produkter, siger Ken Munro.

Nemt for hackere at få oplysninger

Urene er også nemme at hacke, viser tests som radioprogrammet Digitalt på P1 netop har gennemgået. For eksempel er det muligt at få uret til at sende et forkert GPS-signal til forældrene, så man kan sende barnet på en digital rejse til det nordlige Sibirien, hvis man skulle have lyst.

Og på nogle ure kan man relativt nemt gætte et bruger-ID på en vilkårlig konto, så man har fuld adgang til alle oplysninger, som uret indsamler om barnet.

Opgør med ur-producenter

Det tyske forbud er første skridt i retning af, at producenterne ”ikke længere kan tage let på vores børns sikkerhed”, siger Munro.

Urene bliver ofte parret med en app på forældrenes telefon. Gennem appen kan forældrene så altid følge med i, hvor uret befinder sig.

Der sidder også et sim-kort i uret, så forældrene kan ringe uret op og når som helst tale til barnet. På nogle ure kan forældrene også lytte med, uden at barnet ved det.

Urene bliver markedsført til børn i cirka 5-12 års alderen og sælges som et alternativ til barnets første mobiltelefon.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk