Uber og kinesisk rival går sammen efter krig om kunderne

I en aftale til 233 milliarder kroner afslutter Uber og Didi Chuxing en krig om markedsandele i Kina.

Få dage efter at de taxa-lignende samkørselstjenester fik grønt lys i Kina, går Uber sammen med sin største kinesiske konkurrent. (Foto: © Str, Scanpix)

Transporttjenesten Uber vil gå sammen med sin kinesiske rival Didi Chuxing og afslutte en hård kamp om markedsandele i Kina. Det skriver en række medier mandag.

Det er en aftale til 35 milliarder dollar (233 milliarder kroner).

Aftalen vil give Uber en 20 procents andel i det fælles selskab, skriver Bloomberg News. Kilder siger til nyhedsbureauet Reuters, at Didi Chuxing som led i aftalen vil investere en milliard dollar i amerikanske Uber.

Begge selskaber har brugt millioner af dollar på økonomisk støtte til chauffører og passagerer i Kina for at sikre sig markedsandele,

- At blive profitabel er den eneste måde til at opbygge en bæredygtig virksomhed, der bedst kan servicere kinesiske passagerer, chauffører og byer på langt sigt, skriver Ubers øverste chef, Travis Kalanick, i en blog.

Der er ingen tvivl om, hvem der kommer til at bestemme i det nye selskab. Det bliver Didi Chuxing.

Begge firmaer taber penge

Hverken Uber eller Didi Chuxing har under den skarpe konkurrence været i stand til at skabe overskud.

Uber oplyste tidligere i år, at det på årsbasis kører med et underskud i Kina på en milliard dollar. Det skønnes ifølge nyhedsbureauet AFP, at den kinesiske kørselstjeneste har haft tab i samme størrelsesorden.

Regeringen i Beijing har for få dage siden fastslået, at de taxi-lignende tjenester er lovlige.

Uber er et af de mest fremgangsrige nystiftede selskaber. Det operer i over 50 lande. Men selskabet er stødt på modstand fra taxiselskaber i blandt andet Europa.

Senest tyder en domstolsafgørelse i Danmark på, at Uber ikke holder sig inden for dansk lovgivning.

Uber gør det gennem en app muligt at bestille en privatbil til at blive transporteret fra et sted til et andet.

/ritzau/