Uber overvåger dig nu efter turen er slut

Opdatering af Uber-appen giver det kontroversielle transport-firma udvidede beføjelser til at følge brugernes bevægelser.

Uber følger nu, hvor du går hen, fem minutter efter du forlader en Uber-bil. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Hvis du bruger Uber, og har opdateret firmaets iPhone-app til nyeste version, har du måske lagt mærke til en lille - men ganske afgørende - ændring.

Uber vil nemlig nu have adgang til altid at måtte se, hvor du befinder dig. Indtil nu har man kunne vælge, at Uber kun måtte bruge ens lokation, mens man bruger appen.

I den besked, der møder brugeren, når appen opdateres, skriver Uber samtidig, at de nu vil bruge din lokation fem minutter efter, du har forladt en Uber-bil.

Afslår du ændringerne, vil du fremover skulle indtaste din adresse manuelt. Og det strider mod hele Uber-konceptet, som netop har gjort det attraktivt, at man kan blive samlet op, der hvor man nu engang står, uden man nødvendigvis kender adressen.

Må bruge din lokation, selv når du ikke bruger appen

På Ubers hjemmeside forklarer firmaet de nye betingelser således:

- Uber indsamler data om din lokation fra tidspunktet hvor turen bliver anmodet og frem til fem minutter efter turen slutter. Dette gælder også selvom Uber-appen kører i baggrunden.

- Vi gør dette for, at forbedre afhentning, destinationer, kundeservice og af sikkerhedshensyn, lyder det.

Selvom Uber lover, at de kun vil bruge brugernes placering fem minutter efter endt tur, så giver du reelt Uber tilladelse til altid at måtte følge din lokation, selv hvis appen er lukket.

Twitterbrugere i det røde felt

Den nye måde at kunne følge brugerne på, har fået en hel del Twitter-brugere op i det røde felt. Flere skriver, at de har slettet appen, og først vil bruge den igen, når Uber holder op med at tracke, hvor folk går hen, efter de har forladt bilen.

Andre brugere kan ikke kan se det store problem. De mener, at der er så mange andre firmaer, der allerede følger dem 24 timer i døgnet, så at fem minutter efter en tur ikke er noget problem.

Den anerkendte digitale rettighedsgruppe Electronic Frontier Foundation (EFF) er dog ikke glade, og opfordrer Uber til at give brugerne kontrollen tilbage.

EFF noterer derudover, at det er problematisk, at brugeren ikke ved, hvornår Uber holder øje med, hvor man er.

Ved den gamle indstilling, hvor Uber kun måtte følge brugerens placering ‘ved brug’, indikerede en blå bjælke i toppen af skærmen tydeligt, at der er en app, der bruger adgangen til din placering. Dette er ikke tilfældet, når man har givet en app tilladelse til, at den må følge dig ‘altid’.

EFF noterer dog samtidig, at Uber vil overtræde deres egen privacy policy, hvis de benytter sig af muligheden for at følge brugerne, når appen helt er lukket.

Den juridiske aftale, som brugeren indgår med Uber, er nemlig ikke blevet opdateret (endnu), og det fremgår derfor stadigvæk, at brugeren kun har givet Uber tilladelse til at tilgå brugerens placering “når appen kører i forgrunden eller baggrunden”.

Hvis dette står til troende, kan man altså - indtil videre - hægte Uber af sin ryg, ved at lukke appen helt ned. Det gøres ved at dobbelttrykke på hjem-knappen og ’skyde’ appen opad.

Hvis du har givet Uber lov til altid at følge din lokation, og du ønsker at trække tilladelsen tilbage, kan det gøres ved at gå ind i iPhones Indstillinger > Anonymitet > Lokalitetstjenester > Uber og her vælge ‘aldrig’. Herefter vil du være nødt til manuelt at indtaste adressen, du skal samles op ved, hvis du ønsker at køre med Uber.

Facebook
Twitter