Ulovlig gadget-nikotin er nemt at få fingre i

So ein Ding kigger i denne uge på en af de pt. mest fremadstormende gadgets - eCigaretten. En gadget der sælges på et ureguleret marked.

Nikolaj Sonne anmelder årets måske mest fremadstormende gadget - eCigaretten. Men hvordan kan det lade sig gøre når det store 'trækplaster' - nikotin - ikke er lovligt at sælge i væskeform? (Foto: Sune Fritzen © DR)

Nikotin er en afgørende ingrediens, hvis du er en af de rygere, der forsøger at erstatte din rygetrang med den markedsfremstormende eCigaret.

Men salg af nikotin er ulovligt i Danmark. Det må kun sælges i Danmark hvis det indgår i et tobaksprodukt, ellers er det at betragte som medicin.

Men på trods af at man ikke må forhandle nikotin i danske butikker, viser So ein Dings research, at det er meget nemt at få fat på.

- De forretninger jeg har været inde i, der handler med eCigaretter og smagsvæsker til dem, har et ret afslappet forhold til den del af lovgivningen, siger So ein Dings Nikolaj Sonne.

Sælger fra Tyskland eller uden mærkning

Og der er forskellige måder det danske forbud bliver omgået på.

En af måderne er at slå sig ned med hovedsæde i Tyskland. Det har det danske firma Xsmoke gjort.

- I Danmark er det ulovligt at sælge nikotin, men fordi vi sender fra Tyskland er det muligt, siger Niels Johansen, Country Manager for Xsmoke til So ein Ding.

En anden måde de mange forretninger der er skudt op på de danske gader og stræder 'undgår' at sælge ulovlig nikotin på, er ved at sælge smagsvæsker med nikotin i, uden at det fremgår af ingrediens-listen.

I stedet kan der eksempelvis stå "high" på flasken og i andre tilfælde fremgår det slet ikke på flasken, selvom der rent faktisk er nikotin i væsken.

Derudover kan man flere steder købe væsker med nikotin i - helt åbenlyst.

Forbud mod spørgsmål om nikotin

Men salget af nikotin er ikke noget, man har lyst til at snakke højt om i butikkerne.

So ein Ding havde lavet en aftale med en eCigaret-forretning i Københavnsområdet om, at lave optagelser hvor programmets reporter skulle afprøve forskellige smagsvarianter samt undersøge hvordan eCigaretten bliver fyldt op med de væsker, der gør eCigaretten til det der erstatter tobakken.

Programmets reporter måtte godt afprøve og stille spørgsmål til de mange smagsvarianter i eCigaretter, men det blev indskærpet, at So ein Ding ikke måtte stille spørgsmål om nikotin.

- Nikotinen var ikke noget man ønskede at snakke højt om, men sandheden er, at du i denne butik, som i rigtig mange andre, kan få nikotin med, når du køber din smagsvæske, siger Joachim Brandt-Møller, reporter på So ein Ding.

- I virkelighedens verden så er nikotinen "gratis". I hvert fald er der ingen prisforskel på om du køber smagsvæsker med eller uden nikotin i, siger Brandt-Møller.

Butikker i massiv vækst

Der findes ingen præcise tal for eCigaret-markedet, da markedet er temmelig uoverskueligt og både foregår fra hjemmesider i ind- og udland, og i de nye butikker der skyder op over hele landet.

Men Sundhedsstyrelsens undersøgelse af danskernes rygevaner i 2012 viste, at ved udgangen af sidste år røg 3 procent af danskere over 15 år (150.000 personer) e-cigaretter. Heraf angiver 59 procent, at de kun ryger eCigaretter med nikotin, selvom det altså ikke kan købes lovligt i Danmark.

Men slutningen af 2012 er længe siden, og spørger man So ein Ding's Nikolaj Sonne, så er han ikke i tvivl om, at eCigaretter er en af de gadgets, der det seneste år har oplevet den største vækst i Danmark.

- Jeg kan ikke huske at der eksisterede eCigaret-butikker i København for et år siden, og siden er de jo skudt op som paddehatte på en våd græseng, siger Nikolaj Sonne.

eCigaretter er en gadget

Nogle vil måske spørge om hvorfor eCigaretten har fundet vej ind i DRs gadgetprogram So ein Ding.

Men ifølge Sonne er det indiskutabelt, at eCigaretten er en gadget.

- Der er forskellige batterier der leverer forskellig styrke damp, der er mundstykker for enhver smag, programmerbare eCigaretter der analyserer hvor meget man damper og sågar modeller du kan koble til computeren, så du nemt kan dele dine "dampeopskrifter" på nettet, siger So ein Dings gadgetanmelder.

Netop de mange muligheder der findes i eCigaret-universet, er ifølge Michael Siegel, professor på Boston Universitetets afdeling for offentlig sundhed, en afgørende faktor for eCigarettens udbredelse.

Hans undersøgelser viser, at eCigaret-rygning minder om en klassisk hobby, fordi man har muligheden for af sammensætte sit helt eget system, og at man derfor skal træffe en masse beslutninger.

eCigaretter er et ureguleret cowboyland

Om eCigaretter er en hobby, en gadget eller en dårlig vane kan der være mange meninger om. Men uanset hvad man synes om det, så viser So ein Dings undersøgelser, at der ikke er ret meget styr på e-Cigaret-markedet.

- Markedet er lige nu et stort ureguleret cowboy-og-indianerland, hvor avancen er stor, siger Nikolaj Sonne, der selv er ryger gennem mange år.

At der er tale om et gråt marked, viser Sundhedsstyrelsens tal med al tydelighed, når så stor en andel af eDamperne ryger med nikotin, på trods af at det ikke er lovligt at sælge.

Hele programmet om denne særlige gadget kan ses på DR2 tirsdag d. 3 december kl. 20.00

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk