Ultrabillig gør-det-selv-computer sætter britisk rekord

Den ultrabillige Raspberry Pi-computer, runder et skarpt hjørne. Den har nu solgt i fem millioner eksemplarer.

Raspberry Pi er en helt skrabet sag, som man selv skal bygge færdig. Til gengæld er det et billigt og lærerigt projekt. (Foto: Cowjuice © CC Attribution Share-Alike 3.0)

Den uhyre billige og skrabede gør-det-selv-computer Raspberry Pi, runder nu et ganske bemærkelsesværdigt skarpt hjørne. Computeren, der kan fås for nogle få hundrede kroner, har nemlig siden sin start i 2012 solgt i svimlende fem millioner eksemplarer, hvilket gør den til den bedst sælgende britiske computer nogensinde.

Dermed er Raspberry Pi kommet foran det hidtidige britiske salgshit, nemlig 80ernes Sinclair ZX Spectrum, der ifølge avisen The Guardian nåede at sælge fem millioner eksemplarer. Det skete dog i en helt anden tidsalder, hvor computere endnu langt fra var hvermandseje.

Raspberry Pi-computeren er en ultraskrabet computer, hvor brugerne selv må sørge for kabinet, harddisk og alt andet udstyr, herunder også styresystem. Den lille computer er oprindelig skabt til at lære børn og studerende om computere og programmering, og har oftest været brugt sammen med det frie og åbne styresystem, Linux i forskellige versioner - også nogle, der er særligt skabt til Pi-computerne.

Windows 10-udgave på vej

Maskinen er dog ikke begrænset til kun at benytte disse systemer.

I forbindelse med en nylig opdatering af computerens hardware, annoncerede opfinderen Eben Upton, at en version med særlig udgave af Windows 10 også er på trapperne til en pris på omkring 230 kroner. Der er dog ikke sat dato på lanceringen.

Pi-computeren fås også herhjemme, hvor den blandt andet kan købes i pakkeløsninger med det nødvendige udstyr, bortset fra skærmen. Den lille computer har vist sig også at hitte i andre sammenhænge end blot skolebrug - og ikke mindst som godt legetøj til folk, der interesserer sig for hvordan computere virker.

Raspberry Pi udvikles af fonden The Raspberry Pi Foundation.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter