Unge danskere scorer trådløse skærm-millioner

Danske Airtame er kommet i mål med deres crowdfunding-indsamling. So ein Ding har snakket med firmaets unge direktør.

Det danske firma Airtime har samlet 1,5 millioner kroner ind til en gadget der gør det muligt at sende signalet fra din computer trådløst videre til en anden skærm. (© Skærmbillede fra Airtame YouTube video)

- Da vi ramte målet skreg vi i vilden sky.

Sådan beskriver Jonas Gyalokay, Airtame's 23-årige direktør, reaktionen hos de seks gutter i firmaet, da de på kun 12 dage nåede det mål de havde sat sig på crowdfundingsiden Indiegogo.

Målet var 160.000 dollars - lige under 1 million kroner - som de unge danskere havde brug for til at kunne få sat deres trådløse skærm-gadget Airtame i produktion.

Befri indholdet fra din computer

Bag navnet Airtame gemmer sig en HDMI dongle du kan sætte ind i dit TV eller projektor. Den lille nøgle gør at du trådløst kan vise din computerskærms billede på en anden skærm. Du kan enten vise det du selv ser på din computer eller bruge TV'et du sender til som en ekstra skærm.

Airtame's direktør, Jonas Gyalokay, viser hvordan Airtame fungerer. Billedet fra hans computer bliver vist trådløst oppe på tv-skærmen. (Foto: Airtame © Airtame)

Produktet minder altså i nogen grad om både Apple Airplay funktion og Googles nye produkt Chromecast.

Men på trods af at Airtames produkt er i samme kategori som de to californiske tech-giganters, mener Jonas Gyalokay alligevel at der er plads til det danske firmas produkt:

- Airplays funktionalitet virker supergodt for de allernyeste Apple-produkter. Men så heller ikke udover det. Google's Chromecast virker på nuværende tidspunkt kun med supporterede apps og Chromebrowseren, siger Jonas Gyalokay.

- Kort sagt udelukker de nuværende løsninger enten features, konkurrenter eller ældre hardware. Vores løsning virker både med Mac, Windows og Linux computere, forklarer han.

Til gengæld kan Airtame endnu ikke bruges med smartphones og tablets.

Sådan fungerer Airtame

Rent teknisk laver den lille nøgle og den tilhørende software et trådløst netværk som en eller flere computere kan kobles op på. Men det gøres på en måde, så man stadig har forbindelse til internettet via sin almindelige WiFi-forbindelse.

Udover at du derhjemme eksempelvis kan smide film fra computeren op på den store skærm, så har produktet vist sig at have et liv andre steder end i hjemmet.

I den produktpræsentations-video som Airtame har lavet, viser de blandt andet hvordan deres løsning kan bruges i undervisningssammenhæng.

Her ser man en undervisers computer der trådløst er forbundet til en projektor, så alle de studerende kan se hans præsentation på det store lærred. En af eleverne har en kommentar og overtager den store fællesskærm trådløst med sin egen computer, og så kan alle i rummet følge med i det han viser.

At produktet kan bruges i mødelokaler og klasseværelser, var faktisk ikke det marked som de unge danskere først havde forestillet sig.

- Udgangspunktet var egentligt at gå efter forbrugermarkedet. Vi har dog erfaret at potentialet og behovet er endnu større i en professionel kontekst, siger Jonas Gyalokay.

Almindelige mennesker har finansieret Airtame

Indsamlingen af de mange penge foregik på crowdfunding-siden Indiegogo.

Indiegogo er sammen med den mere kendte Kickstarter en af de platforme, der er skudt op de seneste år, hvor små og store iværksættere kan indsamle den nødvendige kapital til at få gjort deres nye idéer og produkter til virkelighed.

Til forskel fra den traditionelle måde at indsamle startkapital via banker eller store investorer, så er det med crowdfunding helt almindelige mennesker der er med til at finansiere de nye produkter.

Til gengæld for støtten, kan 'backerne' så komme først i køen til at modtage produktet når det er endelig færdigt, og ofte til en billigere pris end hvad produktet vil koste senere hen.

Og der var aldrig nogen tvivl hos Airtame om, at crowdfunding var den vej de ville gå.

- Vi bestemte meget tidligt at crowdfundings-stien var den som skulle benyttes. Da vi selv er flittige 'backere' sådanne steder, følte vi, at det var et af de produkter der ville klare sig godt.

Crowdfunding er meget mere end penge

Men udover at det er lykkedes dem at få finansieret Airtame, så den lille HDMI-dongle kan blive sat i produktion, så ser firmaets direktør masser af andre fordele ved at bruge crowdfunding.

- Man kan bruge crowdfunding til at få valideret sin ide. Som iværksætter har man tit armene i vejret over sin egen opfindelse meget hurtigt. Men markedet er aldrig som man har forestillet sig.

- Vi har allerede fået en masse vigtig feedback som vi kan bruge i udviklingsprocessen, og når man når sit mål, er det jo også et klart bevis på at folk faktisk er interesseret i vores produkt. Og så er det en rigtig god måde at finde sine kunder på, forklarer Jonas Gyalokay.

Startede som et hobbyprojekt

Airtame startede for et års tid siden som et hobbyprojekt. Den anden medstifter af firmaet, Atilla Sukosd, havde rodet med hvordan han kunne få sin computer til trådløst at vise sit skrivebord på en anden computerskærm.

Han knækkede nøden og viste Jonas Gyalokay, hvad han havde fundet ud af.

Herefter tog projektet fart og et års tid senere består det unge team nu af 6 unge gutter i alderen 23-30 år. Alle er (mere eller mindre) studerende, men Airtame optager så meget tid at det vist mere er på papiret.

Der er i skrivende stund stadig 17 dage tilbage af indsamlingen og donationerne er nu nået op over 270.000 dollars - godt halvanden million kroner. De første udgaver af den lille nøgle vil efter planen blive leveret i marts 2014.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter