UPS… Google-dims optog al lyd i badeværelset af sig selv

Firmaet erkender, at den nye Google Home Mini uretmæssigt har foretaget tusindvis af optagelser i brugeres hjem. En atypisk opdatering løser problemet.

Venlig ser den ud. Men det er ganske problematisk, at en enhed begynder at optage private samtaler helt på egen hånd. (Foto: © Google)

I sidste uge præsenterede Google sin nye Home Mini, en kombineret højttaler og mikrofon. Enheden gør det blandt andet muligt for brugeren at sætte musik på, oprette kalenderaftaler eller få svar på alverdens spørgsmål fra Googles kæmpe computerhjerne - alt sammen via stemmestyring.

Mikrofonen i enheden skal efter planen kun lytte efter, når den hører det særlige kaldeord “OK Google”, eller hvis brugeren trykker og holder fingeren nede på et touch-panel på toppen af enheden.

Men sådan gik det ikke for Artem Russakovskii, der blogger på det dedikerede Google-site Android Police.

Tusindvis af optagelser lagret på Googles servere

Efter et par dage med den nye Mini placeret i badeværelset, noterede bloggeren pludselig, at enheden forsøgte at respondere på, hvad der blev sagt i et TV i nærheden, uden han havde aktiveret mikrofonen.

Efterfølgende flyttede Mini’en på egen hånd afspilningen af en Spotify-spilleliste fra arbejdsværelset til højttaleren i badeværelset.

Russakovskii tjekkede herefter Min aktivitet på sin Google-profil, da han fik sig en slem overraskelse. Den nye Mini havde på egen hånd foretaget mere end tusinde optagelser og overført dataene til Googles servere på de blot to døgn, den havde befundet sig i Russakovskiis hjem.

Google hentede boksen på få timer

Han kontaktede herefter Google, der responderede prompte. 10 minutter efter Russakovskii havde sendt sin mail, fik han det første svar. Toenhalv time efter, var Google på vej til hans bolig i Oakland ved San Francisco for at hente enheden, som blev samlet op kl. 21 om aftenen.

Dagen efter fik Russakovskii følgende svar fra Google:

- Vi er blevet bekendt med et problem, der påvirker et lille antal Google Home Mini-enheder, der kan få touch-mekanismen til at fungere forkert. Vi sender en softwareopdatering ud i dag, der skal løse problemet, lød det i mailen fra Google.

Den touch-mekanisme Google henviser til, er det panel, der sidder på toppen af Mini’en, som skal aktivere assistenten, hvis man trykker og holder sin finger på det.

Google forklarer, at panelet har mærket såkaldte fantom-tryk (altså tryk der aldrig har fundet sted) og derfor har aktiveret assistenten, uden nogen har trykket på Mini’en. Enheden har altså selv tændt for mikrofonen og ret beset lyttet til alt, hvad der er foregået i Russakovskiis badeværelse og sendt det til Googles servere.

Har deaktiveret touch-panelet på toppen af enheden

Den løsning, Google indtil videre er kommet på, er fuldstændig at deaktivere Mini-ejernes mulighed for at bruge touchknappen.

Knappen er simpelthen sat helt ud af spil, som følge af den nye opdatering, hvilket også fremgår af den officielle brugermanual på Googles side.

Som det fremgår, er touch-panelet på Home Mini nu deaktiveret. (Foto: © Skærmbillede fra Googles supportside.)

På Googles support-sider fremgår det desuden, at firmaet har fjernet alle data, der er indsamlet ved hjælp af touch-mekanismen før opdateringen.

- Vi tager brugernes privatliv meget alvorligt. Vi har fjernet enhver aktivitet / forespørgsler, der blev oprettet ved det lange tryk på toppen af en Google Home Mini mellem 4. oktober og 7. oktober, da softwareopdateringen blev rullet ud. Disse oplysninger vil ikke længere blive vist på din side med ‘Min Aktivitet’. Du kan også altid gå til din ‘Min Aktivitet’-side og slette tidligere aktivitet fra din konto, skriver Google.

Det er endnu uklart om Google igen vil aktivere muligheden for at starte Google-assistenten ved at trykke på toppen af højttaleren, eller om knappen endegyldigt er sat ud af funktion.

Tjek hvad Google ved om dig

‘Min Aktivitet-siden’, som Russakovskii og Google henviser til, gemmer også alle de data, Google har indsamlet om dine søgninger og andre ting, du har foretaget dig ved hjælp af Googles produkter, som fx Google Maps. Det gælder altså også, hvis du ikke ejer en af Googles Home-enheder.

DR Viden lavede sidste år denne guide til, hvordan du tjekker, hvad Google ved om dig, og hvordan du kan slette det.

Dog er det stadig uklart, om de data du vælger at slette endegyldigt bliver slettet fra Googles servere og den personlige profil Google har på dig, eller om dataene blot forsvinder fra din egen oversigt.

Det kan kun anbefales at tage et kig på ‘Min Aktivitet’ - ikke mindst hvis du overvejer at hoppe med på vognen med at installere Google Home-enheder (eller Amazon Echo) i hele dit hjem.