Ustoppelig østriger i ny mega-kamp mod Facebook

Facebooks største plageånd barsler nu med en retssag mod selskabet og inviterer alle til at være med til at lægge sag an.

Facebook bliver nu mødt af et gruppesøgsmål, der kan blive dyrt, hvis nok mennesker deltager. (Foto: Valentin Flauraud /Scanpix)

Mens en erstatning på små 3.800 kroner må siges at være overkommeligt for et milliardstort selskab som Facebook, bliver øretæven helt anderledes smertefuld, hvis samtlige 1,3 mia. Facebook-brugere kræver et sådant beløb udbetalt på een gang.

Netop derfor har den østrigske Facebook-plageånd Max Schrems nu igen sat sig for at stikke den størst mulige kæp i hjulet på den amerikanske virksomhed via et søgsmål, hvor alle uden for Nordamerika kan være med til at lægge sag an mod Facebook ganske gratis.

Schrems stiftede for år tilbage organisationen Europe vs. Facebook, der fører en hård kamp mod Facebooks indsamling af data om europæerne, der, ifølge Max Schrems, på adskillige områder forbryder sig mod europæisk og østrigsk lov.

Verdenskendt for aktindsigt

Schrems blev verdenskendt, da han for få år siden afslørede, at alle kan få aktindsigt i de data, Facebook har samlet sammen om dem. Europe Vs. Facebook gjorde selv forsøget og endte med at få tilsendt PDF-filer på over tusinde sider med data, som brugerne i flere tilfælde slet ikke vidste, at Facebook havde - og sågar data, de ellers havde slettet, men som Facebook havde beholdt.

Organisationen offentliggjorde også en vejledning til hvordan man gør, hvilket adskillige europæere endte med at prøve.

Nu er Schrems så igen på banen med gruppesøgsmålet, hvor brugere uden for USA og Canada kan deltage via et netsted, som Europe vs. Facebook har oprettet til formålet.

Facebook sagsøges blandt andet for ikke at bede om lov til at benytte brugernes data, for at tracke brugerens adfærd på nettet via 'synes godt om'-knapperne, for at give brugernes data videre til andre via apps uden brugernes tilladelse og ikke mindst at udlevere data til NSA i forbindelse med det PRISM-system, som whistlebloweren Edward Snowden afslørede for lidt over et år siden. Dertil kommer en række andre anklager.

Gratis at være med

Det er gratis at deltage i gruppesøgsmålet, der alene rettes mod Facebooks afdeling i Irland. Denne afdeling varetager selskabets internationale forretninger - og det er også her, Max Schrems tidligere har forsøgt at være en sten i skoen for det sociale medie, blandt andet via masser af klager til det irske datatilsyn og søgsmål om Facebooks deltagelse i PRISM-samarbejdet.

Omkostningerne til at føre sagen betales af den finansielle virksomhed, ROLAND ProzessFinanz, der til gengæld snupper 20 procent af gevinsten, hvis Schrems vinder sagen. Resten af erstatning går til de brugere, der har tilmeldt sig søgsmålet.

Facebook har ikke kommenteret søgsmålet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk