Verdens største leksikon fylder 15 år i dag

Wikipedia har nu 38 millioner artikler på 289 sprog.

Wikipedia runder i dag et skarpt hjørne. De seneste 15 år er encyklopædien vokset eksplosivt. (Foto: © Boris Roessler, Scanpix)

Hvornår sluttede første verdenskrig? Hvem var egentlig statsminister i år 2000? Hvad betyder massefylde egentlig?

Uanset hvilket af overstående spørgsmål, man leder efter svaret på, vil encyklopædien Wikipedia dukke op i toppen af søgeresultaterne.

I dag kan det åbne, gratis leksikon på internettet fejre sin 15 års fødselsdag.

Fra at være et lille projekt i 2001, da stifterne Jimmy Wales og Larry Sanger sendte siden i luften den 15. januar 2001, er Wikipedia i dag vokset til at være den syvende mest brugte internetside i verden.

280 ansatte holder nu styr på de mere end 38 millioner forskellige artikler med åbent indhold, der er skrevet på 289 forskellige sprog. Artiklerne er fortrinsvis skrevet af helt almindelige brugere.

Hvert år indsamler Wikipedia penge fra brugerne for at kunne fortsætte. Sidste år blev der indsamlet 75 millioner dollar – svarende til over 500 millioner danske kroner – fra fire millioner donorer. Det mere end dækker de udgifter, som encyklopædien har til at holde sine sider kørende.

Wikipedia har ikke gjort stifter til milliardær

Trods vokseværk og de mange opslag på Wikipedia, er det ikke et kommercielt foretagende. Derfor er Jimmy Wales heller ingen Mark Zuckerberg eller Bill Gates, når han tager et kig på sin bankkonto. Wikipedia har ikke gjort stifteren rig, men han fortryder intet.

- Jeg fotryder absolut ingenting. Mit liv er meget spændende – jeg får lov til at møde alle slags mennesker og kan gøre det, jeg godt kan lide, siger Jimmy Wales i et interview med engelske the Telegraph og uddyber:

- Jeg er ikke en person, der bliver særligt motiveret af penge.

I stedet for pengene har en humanitær vision været drivkraften for Wales, siger han. Målet er ifølge ham, at skabe en verden, hvor ”hver enkelt person på kloden får fri adgang til summen af al menneskelig viden”.

Trods succes har Wikipedia ikke helt kunnet undgå kritik. Dels bliver leksikonet beskyldt for at være partisk, fordi langt de fleste, der bidrager til Wikipedia er fra vestlige lande – fortrinsvis hvide mænd. Dels fordi et stigende antal professionelle forfattere – betalt af firmaer eller enkeltpersoner bidrager til opslagsværket.

Den danske version af Wikipedia blev først oprettet den 1. februar 2002.