Vi køber historisk få computere

Antallet af solgte computere globalt styrtdykker - og faldet er nu historisk dybt og langvarigt, viser nye tal. Til gengæld køber vi masser af tablets.

Det går sløvt med PC-salget, der nu sætter en historisk bundrekord. (© DR)

Det går ned, ned og atter ned for salget af de gammeldags skrivebordscomputere - og sågar også de bærbare. Faktisk går det så meget ned, at nedgangen nu har sat rekord. Aldrig før er der registreret faldende PC-salg så mange måneder i træk som nu, og faldet er ikke bare småtterier. Alene i andet kvartal i år faldt salget, sammenlignet med samme kvartal sidste år, med 10,9 procent - svarende til, at der i kvartalet blev solgt 76 mio. computere globalt.

Det viser tal fra IT-analysehuset Gartner, der noterer sig, at faldet sker for femte kvartal i træk - hvilket aldrig før er sket.

I den vestlige verden har tablets stille og roligt overtaget mange af de opgaver, som folk før i tiden brugte en PC til - og dermed er den samlede brug af PCere i fald. Det smitter også af på salget af nye maskiner. I udviklingslandene er udviklingen dog meget mere markant.

Tablets er manges førstevalg

- I udviklingslandene er tablets blevet den første computer for mange folk, der i bedste fald udskyder købet af en PC. Dette er også årsagen til, at markedet for de mindste bærbare er helt kollapset, skriver Gartner-analytiker Mikako Kitagawa i en kommentar til analysen.

Tallene viser også, at Lenovo, HP og Dell fortsat er de tre største producenter af PCere - mens kongen af tablets, Apple, slet ikke optræder på listen over de fem største computerproducenter i verden. Til gengæld er Apple den tredjestørste leverandør af computere i USA - men også Apple sælger færre Mac-computere (-4,3 procent i USA), trods selskabets fortsatte momentum på både tablet- og smartphone-markedet.

Gartners tal bekræfter tilsvarende tal fra det andet store IT-analysehus, IDC, der også netop har offentliggjort kvartalets tal. Også her er der markant fald i PC-salget, dog på 11,4 procent. Og mens alle PC-producenter lider under faldet, står det helt galt til for Acer, der har tabt hver tredje salg i forhold til samme kvartal sidste år.

Windows 8 går også langsomt

Den historiske sløje udvikling har betydning for Microsoft, der sidste efterår lancerede den nye udgave af Windows-styresystemet, Windows 8. Mens Windows 8 reelt er skabt til de berøringsfølsomme skærme, der netop kendetegner tablets, er Microsoft kommet sent i gang på tablet-markedet, hvor Apple og Googles Android-system fortsat dominerer totalt.

Dermed flugter afmatningen i PC-markedet med udviklingen i Windows-salget.

Udviklingen blandt de Windows-baserede PC-maskiner går dog i retning mod, at flere og flere bærbare computere også får berøringsfølsomme skærme. Gartner angiver dog, at det fortsat er mindre end ti procent af det samlede marked, der har disse skærme.

Også på grund af krise

IDC angiver dog også den igangværende økonomiske afmatning, særligt i Europa, som en faktor, der har betydning for det slatne PC-salg. Her angiver begge analysehuse, at markedet er præget af, at både private og virksomheder udskyder købet af ny PC på grund af den økonomiske situation.

Tallene viser også, at kinesiske Lenovo nu har overhalet HP som verden største PC-leverandør.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk