VIDEO 3D-printet el-skateboard giver din cykel baghjul

Brædderne fra Faraday Motion kan køre op til 45 km/t og har en rækkevidde på op til 30 kilometer, og firmaet håber at deres skateboards bliver den ny by-transport.

Faraday Motions skateboards er stærkt ombyggede versioner af Onda Boards, med 3D-print og elektronik og meget mere.

- Vi laver teknologi, der gør det muligt for folk at udvikle deres eget personlige køretøj, siger Sune Pedersen fra Faraday Motion, og fortsætter:

- Vores drøm er at være med til at understøtte den positive udvikling indenfor maker-kulturen på verdensplan og bidrage med værktøjer der accelererer udviklingen af kompakte elektriske transportmidler.

45 km/t på elektrisk skateboard

Foreløbig har Sune Pedersen og hans kolleger dog koncentreret sig om skateboards - nærmere bestemt en række stærkt modificerede og elektrificerede Onda-boards, udrustet med masser af 3D-printet ekstraudstyr, motorer, elektronik og meget mere.

Firmaets skateboards er stadig under udvikling, men afhængig af hvilken model man vælger kan de elektriske skateboards køre cirka 30-45 km/t, og klare mellem 8 og 30 kilometer på en opladning.

Det er med andre ord en god idé at køre med hjelm, indrømmer Sune Pedersen, som også et par gange har været nede at kysse asfalten.

- Vi arbejder løbende på sikkerheden, og er for eksempel ved at indbygge muligheden for en slags ‘dødemandsknap’ med en lille rem om anklen, så boardet automatisk stopper, hvis man hopper af, siger han.

Skateboards betjenes med mobil-app

Ellers er brædderne forholdsvis nemme at køre på, mener Sune Pedersen. Det er sådan set bare at stille sig op på dem og starte motoren.

Man betjener dem med en mobil-app, der registrerer hvordan man holder mobilen i luften. Vipper man mobilen fremover speeder brædtet op, og vipper man mobilen bagover bremser det.

Holdet bag Faraday Motion har også hacket controlleren fra spillekonsollen Nintendo Wii, så den kan bruges til at kontrollere motoren. De ekstra knapper giver mulighed for både bakgear og cruise control, hvis man har behov for den slags.

Firmaets værksted er hjemme i stuen

Skateboardene er i høj grad hjemmebyggede, da Faraday Motions værksted indtil videre findes i Sunes stue på Amager i København, og der foregår stadig meget udvikling og mange eksperimenter med brædderne.

I hjørnet af stuen står de to 3D-printere, som bruges til at lave alt det ekstraudstyr, Faraday-folkene sætter på.

Her ses en model med monteret GoPro-kamera og LED-baglygte. (Foto: Anders Høeg Nissen)

Maskinerne har printet kassen, som indeholder motorer og elektronik, beslag til videokameraer, batterihuse og meget mere - og har foreløbig arbejdet over 7000 timer, ifølge printernes logbøger.

Og rundt om i stuen flyder det med andre komponenter - elektronikbyggesæt fra Arduino, motorer og bremseskiver, tromler med plaststrimler til printerne og først og fremmest adskillige skateboards i forskellige stadier af tilblivelse.

Det kan virke lidt rodet, men er faktisk en del af den større vision med brædderne. Ideen er nemlig at alt designet, 3D-modellerne og softwaren skal lægges åbent ud, så andre kan modificere det og bygge videre på det, alt efter egne ønsker og behov.

- Vi håber at kunne være med til at gøre folks transport rundt om især i byerne mere fleksibel, og give dem alternativer til de transportmidler der findes idag, siger Sune Pedersen.

Det begyndte med ondt i knæet

Sune fik selv ideen til det elektriske hjemmebygger-board da han på grund af en knæskade ikke længere kunne cykle, og også havde problemer med koblinger i biler.

Derfor så han sig om efter et let og fleksibelt transportmiddel, som kunne fragte ham omkring i byen i nogenlunde tempo, men også samtidig kunne tages med under armen, ind på kontoret eller op i lejligheden.

Det hører dog her med til historien, at brædderne selvfølgelig kommer lidt op i vægt, når man sætter motorer og bremser og alt det andet på. Grundmodellen vejer cirka 7-8 kilo.

“Vi håber fru Hansen bygger sin egen rollator”

Det foreløbige resultat af Sunes arbejde er Faraday Motions skateboards, med forskellige konfigurationer af batterier, motorer og ekstraudstyr, men i fremtiden håber Sune Pedersen og hans kolleger på, at der vil blive lavet mange flere typer transport-apparater.

- Hvis fru Hansen har lyst til at bygge en elektrificeret rollator med udgangspunkt i vores produkter, så skal hun bare gå i gang, siger Sune Pedersen.

I første omgang må det dog nok forventes, at det er et mere traditionelt maker-fællesskab, som kaster sig over materialet fra Faraday Motion - altså folk som i forvejen roder med elektronik, 3D-print og andet hjemmebygger-grej.

Sune regner også med, at brugerne til at begynde med nok vil lave nye features til skateboards, snarere end helt nye transportmidler.

Det kunne fx være tweaks af omdrejningstælleren, så brædderne starter helt blødt og lækkert når man accelererer, eller hacks af de indbyggede LED-pærer, så de blinker, når man nærmer sig sit mål - eller hvad man nu ellers kan finde på derude.

Fra hjemmelavede skateboards til open source-forretning

Sune Pedersen håber også, at Faraday Motion kan lave en forretning ud af visionen.

Planen er at lave en slags fællesskab, hvor Faraday kan sælge forskellige grundversioner af skateboardet og nogle af de komponenter der skal bruges for at bygge videre på dem, og måske også tilbyde kurser eller workshops for fremtidige brugere.

Inspirationen kommer blandt andet fra open source-bilen OSVehicle, bilbygger-fællesskabet Local Motors, og elektronik-butikken Adafruit.

Indtil videre er de elektriske skateboards dog stadig under udvikling, og hovedkvarteret er stadig i Sune Pedersens lejlighed på Amager.

På Amager kan man også jævnligt være heldig at se Sune og hans kolleger prøvekøre deres skateboards.

Og hvis man spørger pænt, kan det være man får lov at prøve…

I Harddisken på P1 fredag den 4.9 kl 10.03 kan man høre mere om Faraday Motions udviklingsarbejde og deres skateboards.

FacebookTwitter