VIDEO 3D-tv er fortid – og 3 andre ting vi lærte på teknologi-messen i Berlin

So ein Ding rapporterer fra årets IFA-messe i Berlin.

So ein Ding-vært Nikolaj Sonne tester et par augmented reality-briller, mens han kører på en god gammeldags tivoli-karrusel.

Større, hurtigere og bedre var kodeordene på årets IFA-messe, der løb af stablen i sidste uge i Berlin. So ein Ding var på messen som en del forberedelserne til programmets 14. sæson, og i denne artikel samler vi op.

1) 3D er yt

So ein Ding har været IFA-messen i Berlin. (Foto: So ein Ding)

For få år tilbage kappedes tv-giganterne om at komme først med det bedste inden for 3D-teknologi. Ethvert nyt tv skulle udstyres med 3D, som skulle give seeren en mere virkelighedsnær oplevelse.

Men på årets IFA-messe var der ikke mange 3D-tv at se.

Idéen om familien Danmark, der samles foran flimmerkassen og er udstyret med et par dyre - og noget klodsede - 3D-briller, uden at familien kunne se hinanden i øjnene, er tilsyneladende ikke slået igennem.

I stedet fokuserer fjernsynsgiganterne fra blandt andet Phillips, Samsung og LG på den mere traditionelle arena: At levere den bedste billedkvalitet.

4K, eller Ultra HD, er en selvfølge på de nye tv. 4K svarer til fire gange så mange pixels på skærmen som Full HD, som ellers har været standard i nogle år nu.

Samtidig virker det til, at OLED-teknologien efterhånden er standard og den billedteknologi, som giganterne satser på frem for alternativet LED eller LCD. OLED giver en langt bedre farvegengivelse, hvor sort virkelig er sort, og hvor hvid faktisk er hvid. Et problem, som de gamle LCD-tv har haft svært ved at håndtere.

2) Én højtaler, der kan det hele

So ein Ding har været IFA-messen i Berlin. (Foto: So ein Ding)

Da fladskærmrevolutionen rullede ind i starten af 00’erne og erstattede tv-alteret i de danske hjem var det samtidig også et goddag til dåselyd fra mange af de nye tv. Kravene om at gøre fjernsynet slankere og fladere gik samtidig udover lydkvaliteten, hvor producenterne tilsyneladende valgte at bruge kræfterne andre steder end på lyden.

Hvis du ønsker fornuftig lyd, uden at skulle investere i en dyr og pladskrævende opsætning med fem højtalere og en subwoofer, kan kompromisset hedde en soundbar, som der blev præsenteret flere modeller på IFA-messen.

Til trods for, at der er tale om én, aflang højtaler, der ikke større end tv'ets bredde, er teknologien i soundbarene blevet så udviklet, at de kan gengive et surround sound-lydbillede godt, så det faktisk føles som om, at projektilerne fyger omkring dig, når du sætter "Saving Private Ryan" på.

3) Styr din drone med de bare næver

So ein Ding har været IFA-messen i Berlin. (Foto: So ein Ding)

Ikke en teknikmesse uden nyt om droner. Droner fra det kinesiske firma DJI har So ein Ding gennemgået i detaljer flere gange, og på IFA fremviste de den nye lillebror Spark. Den er både mindre og har fået kameraer og software, der kan mere.

Det giver dig mulighed for at styre dronen blot ved at flytte din hånd foran kroppen. Den kan genkende dit ansigt, så det kun er dig som pilot, den lystrer. Og du kan med fagter give den kommandoer som "tag et foto" eller "start videooptagelse".

4) Augmented reality, mixed reality og alle de andre

So ein Ding har været IFA-messen i Berlin. (Foto: So ein Ding)

De allerstørste technologi-giganter: Facebook, Google, Apple og Microsoft, har alle – eller vil alle - i nær fremtid byde ind med et augmented reality-apparat eller teknologi.

Det mest kendte eksempel inden for augmented reality (AR) er i den brede befolkning nok sidste sommers store dille, Pokémon Go. Rundt omkring i det danske landskab kunne man som spiller gå rundt og samle pokémoner i den fysiske verden via kameraet på telefonen.

En af de store spillere, der også arbejder benhårdt inden for området, er Microsoft. De satser blandt andet på deres version af AR, som de kalder Mixed Reality. Det kræver et par briller, som tilsluttes et Windows-apparat, og ved hjælp af den kombination sanser du en digital verden, der blander sig med den fysiske virkelighed.

AR udvikles i høj grad til forbrugere med spil og underholdning for øje. På IFA kunne man midt i menneskemylderet udkæmpe en lyssværdsduel med frygtede Star Wars-skurke. Men du kan også tage Kylo Ren med hjem i soveværelse. En garde!

Mulighederne er mange for, hvad AR kan bruges til. Alt fra, at du - formentlig relativt kort ude i fremtiden - kan se, om den kommode, du er ved at købe i IKEA, passer ind i din stue, til at du som kranfører foran dine øjne får vigtig information, mens du løser en opgave på en byggeplads.

Se So ein Ding fra IFA-messen på DR.dk/tv allerede nu - eller på DR2 mandag kl. 22.15.