VIDEO To-benet robot vakler sikkert henover usikker grund

Særlige algoritmer gør Marlo-robot i stand til at klare ujævnt terræn. Teknologien kan bruges til fremtidens robot-proteser.

Universiteter og selskaber har brugt årevis på at udvikle robotter, der kan gå på to ben på et fladt underlag. Det er svært nok i sig selv.

Robotten Marlo fra University of Michigan er den nyeste robot, der ikke bare klarer et fladt underlag, men som også er i stand til at gå selvom jorden er meget ujævn.

Se robotten Marlo gå gennem et meget ujævnt testområde i videoen i toppen af artiklen.

Marlo er et samarbejde mellem University of Michigan og Oregon State University.

Og de har sammen udviklet algoritmer, der gør Marlos tilgang til at klare det udfordrende underlag, anderledes end normalt.

Marlo-robotten er blind, men tilpasser sin gang hele tiden. Ved at analysere data fra sensorer i den tobenede robots overkrop, hofter og ben, ændrer robotten sin gangart mens den går.

- Robotten har ikke nogen følelser i sine små fødder, men hun kan fornemme sine knæ eller hofters vinkler og overkroppens rotation, siger Jessy Grizzle der er professor ved University of Michigan i en pressemeddelelse.

- Det er lidt ligesom at gå på stylter med bind for øjnene.

Skal forbedre robot-proteser

Robotten er en videreudvikling af den tidligere model Mabel, der kun kunne bevæge sig i to retninger.

Forskerne arbejder nu på at forbedre deres algoritmer, så robotten bliver mere smidig.

Men i sidste ende handler det også om at forskningen styrker arbejdet med robot-proteser, som en dag vil kunne hjælpe mennesker, der har mistet benene, med at gå igen.

Det forklarer Robert Gregg, der er en assisterende professor ved University of Texas i Dallas. Han har taget Marlo-algoritmerne i brug, og en forsøgsperson med et robotben kunne gå naturligt med den nye teknologi.

- Marlos evne til yndefuldt at navigere ujævnt terræn er meget interessant for mit arbejde med proteser. Vi håber at kunne give vores robot-proteser de samme egenskaber, så mennesker, der har mistet det nederste af benet, kan gå rundt uden at skulle tænke over terrænet, siger han i pressemeddelelsen.

Facebook
Twitter