VIDEO Computer hjælper dig med at lave unik musik på 20 sekunder

Hos det engelske firma Jukedeck er det et kunstigt neuralt netværk, der komponerer musikken - helt efter dine ønsker

Hos det engelske firma Jukedeck i London kan man finde hundredvis af musiknumre, der kan bruges som underlægning i videoer - og man kan også få lavet sine egne, helt unikke sange.

Jukedeck laver det, man på engelsk kalder 'stock music', altså rettighedsfri hyldevaremusik, sådan lidt frit oversat - så man ikke skal betale, hver gang man bruger musikken, eller hver gang der bliver klikket på éns video på YouTube.

Det helt specielle ved sangene er dog, at det ikke er mennesker, som laver musikken, fortalte stifter og direktør Ed Rex, da Harddisken fra P1 besøgte firmaet.

Alle numrene er skabt og produceret af et kunstigt neuralt netværk, der er Jukedecks computer-komponist.

Du vælger hvilken slags musik, computeren skal komponere

Ved at lade algoritmerne klare det hårde arbejde bag kulissen vil Jukedeck gøre det nemmere for folk at lave "deres egen" musik, også selvom de ikke er specielt musikalske.

Og det ER ikke sværere, end at man bare klikker sine valg ind på Jukedeck.com

- Man kan vælge genre, stemning, varighed og tempo - og når man har bedt Jukedeck lave musikken, kan man også uploade sin video til sitet og se, om musikken passer, fortæller Ed Rex.

Jukedeck har ganske vist allerede fået en del henvendelser fra musikere, som ønsker flere håndtag at stille på, men firmaet har valgt at begynde med syv genrer, mulighed for at vælge glad eller melankolsk stemning og så videre, for ikke at gøre tingene for komplicerede for almindelige brugere.

Unik musik, som ikke eksisterede for 20 sekunder siden

Udover selve kompositionen sørger softwaren også for at producere og mixe musikken, så der fx kommer lidt rumklang på, eller hvad det nu er.

Og det tager ikke mange øjeblikke fra man trykker på knappen til der dukker et helt nyt og ganske unikt stykke musik op i browseren.

- Det føles lidt mærkeligt at lytte til musik, der faktisk slet ikke eksisterede for bare 20 sekunder siden, synes Ed.

Neuralt netværk er computerhjernen bag musikken

Kernen i Jukedecks system er et kunstigt neuralt netværk, et computersystem som efterligner netværket af celler i en hjerne og den måde cellerne bearbejder input på.

Og Jukedecks netværk arbejder stort set ligesom en menneskelig musiker, siger Ed Rex.

Musikken bliver lavet node for node, men under hensyntagen både til grundlæggende musikalske regler eller traditioner, og til den konkrete melodi, som netværket er ved at komponere.

Til at begynde med blev kompositionerne til ved en række nærmest tilfældige valg af toner, men fordi systemet også lærer af sig selv, så blev det hurtigt bedre, forklarer Ed Rex.

Når det så er sagt, så indrømmer Ed Rex villigt, at det nok ikke er al musikken der er af lige høj kvalitet.

Kunst, eller bare underlægning?

Og der er nok en grund til, at Jukedeck har valgt at lave underlægningsmusik til at begynde med - og ikke sange eller numre, der skal stå for sig selv, og vurderes ud fra deres kunstneriske kvalitet.

I den sammenhæng er det i øvrigt svært at komme uden om ét, bestemt instrument, der er blevet (mis-)brugt i utallige videoer og reklamer, griner Ed Rex.

- Vi ville ikke være et rigtigt musik-site, hvis ikke vi også kunne lave sange med ukulele.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk