VIDEO Firmaer ved du er vågen, inden du forlader sengen

Nikolaj Sonne viser, hvordan firmaer henter oplysninger om dig fra det øjeblik, du slår øjnene op.

Nikolaj Sonne kigger den massive overvågning alle danskere er udsat for efter i sømmene. I denne video viser han, at hele seks firmaer ved, at han er vågnet, inden han forlader sin seng.

Hvor mange firmaer ved, at du er vågen, inden du forlader sengen?

Det har DRs teknologiekspert Nikolaj Sonne testet på sig selv.

Sladrehank nummer et er naturligvis Sonnes smartphone. Telefonen fungerer som vækkeur, så Apple er de første der ved, at han er vågen. Samtidig tænder Sonnes internetforbundne elpærer, og nu ved Philips, at han har slået øjnene op.

Inden Nikolaj Sonne er helt klar til at stå op, vil han gerne høre radio. Det foregår via den internetforbundne musikafspiller Sonos, der gennem tjenesten TuneIn, tænder for Danmarks Radio.

Sidst men ikke mindst har Sonne en lille dims under puden, der måler hvor godt han sover, så nu ved firmaet Sense også, at hovedet har forladt puden.

Seks firmaer har altså nu data på hvad tid - og flere af dem ved også hvor - Nikolaj Sonne er vågnet denne morgen.

Verdenshistoriens største dataindsamling

Selvom denne type informationer kan synes at være en bagatel, så er det bare det mest basale eksempel på den dataindsamling - eller overvågning - som de fleste danskere er udsat for hver dag.

Faktum er, at vi aldrig nogensinde før i verdenshistorien har set en indsamling af private oplysninger på niveau med den der foregår nu.

Og det er den dataindsamling, som med Nikolaj Sonnes egne ord 'er gået helt bananas', der er omdrejningspunktet når DR2 lørdag d. 9 maj blænder op for temaaftenen 'Du bliver overvåget'.

Tre niveauer af overvågning

Skal man forsøge at dele dataindsamlingen op, så foregår det på tre niveauer:

  1. 1

    Data som vi frivilligt giver fra os, vel vidende hvilke data der er tale om, og hvem vi giver dem til (som de data Sonne giver væk i videoen ovenfor).

  2. 2

    Data som vi frivilligt giver fra os ved at acceptere 'terms and conditions', men som vi måske ikke helt kender omfanget af eller ikke helt ved, hvor ender henne.

  3. 3

    Data indsamlet uden vores samtykke, som vi ikke kender omfanget af, og som vi ikke ved, hvad bliver brugt til.

Se med lørdag aften, når Nikolaj Sonne påviser, hvordan vores data både med og uden vores vilje bliver indsamlet af vores apps, smartphones og verdens største efterretningstjenester. Data som ingen af os reelt aner hvem har adgang til og hvad bliver brugt til.