VIDEO Giv den gas på fremtidens smarte guitar

SENSUS-guitaren er proppet med elektronik og sensorer, som giver musikerne helt nye muligheder. Bag SENSUS står et hold italienske instrumentbyggere og ingeniører.

- Vores guitar er smart på mange måder, og den første af sin slags i verden, mener Stefano Zambon fra MIND Music Labs, der står bag SENSUS.

En af de mest grundlæggende ting er, at guitaren faktisk har indbygget forstærker og højttaler - men på en måde så den minder mere om en akustisk guitar end en elguitar, siger han til Harddisken på P1, der i denne uge besøgte firmaet i Stockholm.

Lidt mere 'smarte' er dog nok nogle af de andre nye funktioner i instrumentet.

Proppet med sensorer og elektronik

Udover at man selvfølgelig kan spille på strengene som på en normal guitar, så har SENSUS også indbygget en hel række ekstra mini-instrumenter og sensorer, som giver musikere masser af nye muligheder for at lave lyde og manipulere dem.

Den er nærmest en kombination af en guitar, en trommemaskine og en synthesizer.

Der er trykfølsomme felter under strengene, som man kan trykke på for at sætte gang i trommer eller andre instrumenter.

Der sidder en stribe af samme slags bag på halsen, som man kan køre fingrene op og ned af, og der er også indbygget accelerometer og gyroskop i selve kroppen, så man kan manipulere lydene ved at bevæge hele guitaren rundt mens man spiller.

Endelig er der en sensor, som måler håndens afstand til guitaren, så man med håndbevægelser kan styre musikken.

Den foreløbigt eneste udgave af guitaren findes på firmaets værksted i startup-huset THINGS i Stockholm. (Foto: Anders Høeg Nissen DR Videnskab)

En guitar med en masse ekstra

Folkene på MIND Music Labs har dog bestræbt sig på at få guitaren til at se så normal ud som muligt - og nok mere væsentligt: at den også føles helt normal at spille på - uanset om man så bruger de mange ekstra funktioner eller ej.

- Det er meget vigtigt at instrumentet føles som en guitar, når man spiller - men altså en guitar med en masse ekstra, siger han.

Smartheden i den smarte guitar stopper dog ikke her. For et moderne instrument med respekt for sig selv er naturligvis også nødt til at være koblet på nettet.

SENSUS-guitaren kan trådløst kobles med en computer eller en smartphone, så man nemt kan optage sin musik, streame direkte på nettet, eller dele det man har optaget med andre.

Instagram for dine musikoptagelser

Idag kan den slags hurtigt blive lidt rodet med kabler og mikrofoner og så videre, og mange bruger bare den indbyggede mikrofon i computeren, der dog langt fra giver en optimal lyd, mener Stefano Zambon.

Den smarte guitar kan omvendt sende lyden direkte fra den indbyggede lydprocessor til en mobil eller en computer, så man optager eller streamer lyden helt uden brug af eksternt optageudstyr.

Stefano Zambon fortæller, at de har forsøgt at tænke på det som en slags "Instagram for guitarer."

Fra Stradivarius til den smarte guitar

Ideen til SENSUS-guitaren kommer fra Michele Benincaso, en italiensk instrument-bygger som er uddannet på Stradivarius-skolen i Cremona og siden har specialiseret sig i at lave guitarer.

For nogle år siden besluttede han sig for at prøve at løfte de gamle instrumenter ind i det 21. århundrede. Samtidig tog han en beslutning om at flytte fra Italien til Sverige.

I Stockholm tog han kontakt til en anden italiener, Carlo Fischione, der arbejdede som professor på KTH, og som er specialist i trådløse teknologier.

Michele præsenterede Carlo for sin idé om et instrument med sensorer og trådløse forbindelser og masser af nye muligheder, og sammen med en tredje italiener, Luca Turchet, som forsker ved Aalborg Universitet i Sydhavnen i København, lavede de firmaet MIND Music Labs for at udvikle og bygge den nye guitar.

Siden har de fået flere ansatte, blandt andet altså Stefano Zambon, der sidste efterår blev teknologidirektør i musiklaboratoriet.

Stadig kun en prototype

Ideen med SENSUS-guitaren er ikke at blive instrumenternes folkevogn, som alle og enhver kan købe og spille på. Den er beregnet til professionelle musikere.

Det handler ikke mindst om prisen for guitaren, der stadig er noget usikker, men den kommer næppe til at ligge i den billige ende.

- Det bliver nok på niveau med en professionel guitar i høj kvalitet, siger Stefano.

Interesserede kan også tidligst få lov at prøve en SENSUS en gang i 2017, for instrumentet er stadig i høj grad under udvikling.

Der eksisterer idag kun én eneste prototype, så "fremtidens smarte guitarister" må væbne sig med tålmodighed.

Se mere demo af guitaren her:

Facebook
Twitter