VIDEO: Google-fyring skaber stor kønsdebat

Har det biologiske betydning for kvinders interesser og deres evner til at passe bestemte jobs?

Journalist og forfatter Lone Frank debatterer biologiens betydning for kvinders interesser med Nazila Kivi, redaktør på Magasinet Friktion, i Deadline.

En softwareudvikler hos Google er blevet fyret, efter at han i et internt dokument antydede, at kvinder af biologiske årsager er mindre egnede til visse stillinger indenfor teknologi og lederskab.

Fyringen har også herhjemme givet anledning til en kønsdebat. Fx i Deadline, hvor videnskabsjournalist Lone Frank og redaktør Nazila Kivi røg i totterne på hinanden om biologiens betydning for deres køns interesser.

Psykologiprofessor betvivler sammenhæng

Debatten i Deadline gik især på det videnskabelige grundlag for den tidligere Google-medarbejders påstand. Den fyrede medarbejder henviste til videnskabelige artikler, der viste en sammenhæng mellem kønshormoner og kvinder og mænds interesse.

Men den kobling er ikke soleklar, mener dansk ekspert.

- Jeg tror ikke, at man kan bruge hjerneforskning til at sige særlig meget om folks præferencer og interesser. Der skal vi kigge mere på adfærdsmål, siger Christian Gerlach, der er professor ved institut for psykologi på SDU.

Derudover betvivler Christian Gerlach sammenhængen mellem kønsforskelle i hjernen og ens interesser.

- De forskelle, der er på kvinder og mænds hjerner, hænger ikke specielt godt sammen med, hvad vi ved om kønnenes forskelle i forhold til adfærd, siger Christian Gerlach.

I videoen ovenfor kan du se journalist og forfatter Lone Frank debattere biologiens betydning for kvinders interesser med Nazila Kivi, redaktør på Magasinet Friktion.

Se hele indslaget i Deadline her.