VIDEO Kinesere sender kæmpedrone med passagerer i luften

Kinesiske Ehang har offentliggjort en video, der viser, at firmaets passagerdrone rent faktisk virker efter hensigten.

I fremtiden kan det være, at man kommer til at flyve i noget, der minder om denne quadcopter, når man skal transporteres rundt i de store byer. (© EHang)

Mens førerløse biler hastigt er ved at blive en realitet, arbejdes der også seriøst på en tilsvarende autonom lufttransport.

Et af de firmaer, der var først til at fremvise en prototype af en selvflyvende drone med plads til passagerer (eller helt præcist en quadcopter), var kinesiske Ehang.

På den årligt tilbagevendende elektronikmesse CES i Las Vegas viste firmaet for to år siden for første gang Ehang 184 frem.

Nu flyver den med mennesker

Hvad der dengang var en prototype, nærmer sig nu et egentligt produkt.

Det kinesiske firma har netop publiceret en syv minutter lang video, med billeder af dronen, der bliver testet i forskellige situationer. Det nye er, at der rent faktisk er mennesker ombord.

Ifølge Ehang har de nu fløjet over 1.000 testflyvninger med passagerer, og det er altså et udpluk af disse, de nu viser frem.

Blandt andet ses det hidtil tungeste ‘læs’ Ehang 184 endnu har fløjet med i form af to af firmaets egne ansatte, der tilsammen vejer 210 kilo. Alle billeder, hvor man tydeligt ser mennesker ombord, foregår dog i relativ lav højde.

Derudovers ses flyvning i tåge, i stærk blæst, i 300 meters højde og med en fremdrift på 130 km/t, men der er næppe mennesker ombord på nogle af disse flyvninger.

Ligeledes er det uklart, om maskinen bliver fjernstyret, eller om der rent faktisk gøres brug af den autonome teknologi, som er hele tanken med fremtidens elektriske flyvere.

I videoen ses også en model, der kan betjenes manuelt fra kabinen, som blandt andet bruges til at teste maskinens stabilitet.

Uber, Airbus og Boeing arbejder på lignende teknologi

Selvom Ehang nu har bevist, at den grundlæggende teknologi rent faktisk virker, så har selvflyvende persontransport stadig lange udsigter. Men der arbejdes seriøst på de såkaldte eVTOL’s (Electric Vertical Take-off and Landing) fra flere sider.

Det udskældte "taxa-firma" Uber er i fuld sving med deres Elevate-projekt, som har til hensigt at gøre luft-taxaer i byerne muligt.

Også de gamle drenge fra Airbus har kastet sig over en elektrisk VTOL, og har netop foretaget den første testflyvning, som bragte firmaets autonome Vahana-maskine 5 meter op i luften.

Airbus evige konkurrenter fra Boeing er ligeledes godt i gang. I efteråret 2017 købte Boeing firmaet Aurora Flight Sciences, som også arbejder på elektrisk autonom bytransport. Boeings ambition er, at den selvflyvende persontransport for alvor skal testes i Dallas og Dubai i 2020.

Det tyske firma Volocopter er også værd at holde øje med. Firmaets første “rigtige” passager, computerchip-firmaet Intels direktør, Brian Krzanich, fik en prøvetur i december 2017.

Han måtte dog nøjes med at komme et par meter op i luften, som det kan ses i videoen nedenfor. Maskinen fløj dog ikke af sig selv, men blev fjernstyret.

Facebook
Twitter