Forskere har lavet en prototype på en printer, der printer robotter af aluminiumstråd. Den endimensionelle aluminiumstråd med motorer skubbes gennem maskinen og bøjes idet den kommer ud, hvilket resulterer i en robot der kan bevæge sig.
Robotterne kan se hjælpeløse ud, men metoden er særdeles fleksibel, fordi materialet kan genbruges, så robotterne genopstår med ny funktionalitet.
Frankensteins soft ice-maskine
Den ser ret speciel ud, robotprinteren. Som en slags Frankensteins soft ice-maskine, der fra sine blotlagte teknologiske dele lidt efter lidt afgiver aluminiumstråd og former det, på en måde der ved første øjekast ikke giver nogen mening.
Men når robottens motor starter, bliver den pludselig levende og kravler eller ruller hen over overfladen. Ikke hurtigt eller stilsikkert, men vedholdende og med det ønskede resultat.
Det er en af den slags opfindelser der vækker undren, for selv om det er tydeligt at der er en mening med øvelsen, er det svært at gennemskue præcis hvad den er.
Rumfart og katastrofeområder
Den endimensionelle printer er dog hverken opfundet på en indskydelse eller for sjov. Projektet er ledet af IT-Universitetet i København, kan bl.a. bruges inden for rumfart og har modtaget støtte fra rumfartsorganisationen NASA.
- Robotterne, som vi kan printe, er lavet af det samme grundmateriale. Det er praktisk, hvis man for eksempel er på Marsmission og først har brug for en robot, der kan klatre, og derefter mangler en robotarm, der kan samle et objekt op, fortæller Sebastian Risi der er lektor på IT-Universitetet i København og har ledet projektet.
Det at kunne lave flere robotter af samme billige grundmateriale er også anvendeligt i katastrofesituationer. Her kan en robot med kamera fx sendes ind under en sammenstyrtet bygning og sende billeder tilbage. Når den har tjent sit formål kan den efterlades under bygningen, fordi materialerne er så billige, forklarer Sebastian Risi.
Genbrug og kunstig intelligens
Det er ikke kun materialerne og metoden, der er alternativ ved robotprinter prototypen. Selve robotternes design bliver også til på en særlig måde, nemlig ved hjælp af kunstig intelligens.
- Man giver blot printeren besked på at lave en robot, der kan rulle fremad, og så finder den selv frem til det bedste design uden menneskelig indblanding, lyder det fra Sebastian Risi, der har skrevet den algoritme, der står bag robotternes design.
Og robotterne er tilmed genbrugelige. Hvis man ønsker en robot med en anden funktion kan den eksisterende robot simpelthen rettes ud og sættes i printeren igen.
Robotprinteren er dog ikke klar til produktion endnu. Før den bliver det, skal den kunne printe i et stærkere materiale og ud over motorerne indeholde både kamera og forskellige sensorer.
- Hvis det går hurtigt kan vi være klar med en ny prototype, som vil indeholde kamera og sensorer, om et år. Men det er ikke til at sige, hvornår robotten kan sættes i produktion, siger Sebastian Risi.