VIDEO Sådan fungerer teknologien bag bitcoin

Transaktioner i den digitale valuta bitcoin kan kun lade sig gøre på grund af den bagvedliggende teknologi, som kaldes blockchain. Se Nikolaj Sonne forklare, hvordan det fungerer.

Den digitale valuta bitcon er på sin vis helt enkel. Man overfører penge eller betaler for sine varer stort set på samme måde, som man gør med andre valutaer. Men samtidig er det superkompliceret at forklare - og forstå - præcis hvordan, det bagvedliggende system fungerer.

Kort fortalt er bitcoin en grænseløs valuta, der gør det muligt at overføre penge mellem to personer, uden at der er nogen mellemmand. Der står altså ikke nogen bank eller anden finansiel virksomhed mellem de to personer, der overfører penge til hinanden.

Det helt unikke ved transaktioner foretaget i bitcoin er, at alle overførsler der nogensinde er lavet, kan ses af alle. Systemet er altså fuldt transparent.

Alle transaktioner er nemlig noteret i en såkaldt "blockchain" - en slags digital kæde, der rummer information om alle transaktioner, der nogensinde er sket i bitcoin-systemet, og kan på grund af et unikt 'digitalt stempel' ikke efterfølgende manipuleres af nogen.

Gennemsigtigheden sikrer at der er penge på en konto

Fordi blockchain er transparent, betyder det ikke, at alle kan se, at det netop er dig, der har overført penge til en anden navngiven person. Man kan nemlig både bruge bitcoin hvor man er offentlig, og hvor man er anonym.

Gennemsigtigheden betyder derimod, at systemet altid kan tjekke, om der er penge på din konto, og du derfor kan få lov til at overføre penge til en anden person.

Er du forvirret, så se videoen øverst i artiklen, hvor Nikolaj Sonne tager sine mest pædagogiske kasket på og forsøger at vise, hvordan blockchain fungerer.

Blockchain kan bruges til andet end Bitcoin

Blockchain-konceptet er stadig temmelig nyt, og selvom det ofte kædes sammen med bitcoin, så kan systemet også bruges til andet.

Ved at gemme et stykke information i blockchain - fx skødet på dit hus, et testamente eller førnævnte pengetransaktion - vil informationen aldrig kunne manipuleres, uden at det er tydeligt for alle, at der er sket.

Er du stadig forvirret, men vil gerne forstå bitcoin og blockchain bedre, så skal du se hele So ein Ding-programmet nedenfor, hvor Nikolaj Sonne efter bedste evne forklarer en af de nye teknologier, der potentielt kan vise sig, at gå en stor fremtid i møde.