VIDEO Sådan gør du din Facebook-profil mere privat

Nikolaj Sonne viser i denne video, hvordan du på få minutter får styr på hvem - og hvor mange - der kan følge dit liv på Facebook.

Nikolaj Sonne viser, hvordan du undgår, at alt for mange kan følge med i din Facebook-aktivitet.

Danskernes foretrukne sociale netværk er helt uden sammenligning Facebook.

Her deler vi rundhåndet ud af vores oplevelser, tanker, holdninger, billeder og videoer.

Men har du styr på, hvem der egentlig kan se, hvad du skriver, deler og liker? Og vidste du, at Facebook kan genkende dit ansigt på billeder, du ikke engang ved er taget af dig?

Se mere i videoen øverst i artiklen, hvor Nikolaj Sonne anviser, hvordan man på kort tid får bedre kontrol over sit privatliv på Facebook. Videoen kan også findes her.

Direkte links til de vigtigste Facebook-indstillinger

Nedenfor finder du direkte links til nogle af de vigtigste privatlivsindstillinger på din Facebook-konto (vær opmærksom på at du skal være logget ind, for at de virker).

Listen er dog på ingen måde komplet, da der er et væld af forskellige indstillinger, man har mulighed for at ændre på sin Facebook-konto.

Privatindstillinger: https://www.facebook.com/settings?tab=privacy

Under privatindstillinger er særligt ‘hvem kan se dine fremtidige opslag’ interessant. Denne indstilling er helt grundlæggende for, om det du publicerer er offentligt tilgængeligt, eller om det kun er dine venner, der kan se det.

Tidslinje og tagging: https://www.facebook.com/settings?tab=timeline

Et andet centralt område er, hvordan andre ser din profil.

Særligt interessant er ‘Gennemse hvad andre kan se på din tidslinje’ (der kan desværre ikke linkes direkte).

Ved at vælge dette menupunkt, kan du se, hvordan dine venner ser din profil, og hvordan din profil ser ud for folk, du ikke er venner med.

Hvis du via denne funktion ser indhold, du ikke bryder dig om, andre kan se, kan du vælge at skjule det på din tidslinje. Det gør man ved at klikke på det lille pile-ikon, der hører til hvert enkelt opslag.

Annoncer: https://www.facebook.com/settings?tab=ads

Det helt centrale omdrejningspunkt i Facebooks forretning er reklamer. Og har du ikke tjekket dine indstillinger her, risikerer du at være en af de ‘venner’, du selv undrer dig over optræder i reklamer på Facebook.

Klikker du på ‘rediger’ under den indstilling der hedder ‘Annoncer og venner’, står der følgende i bunden: ‘Par mine sociale handlinger med annoncer for’. Sæt denne til ‘ingen’, hvis du IKKE ønsker at være reklamesøjle.

I toppen af samme annoncesektion er der en anden undermenu, der hedder ‘tredjepartssteder’. Her skriver Facebook, at de på nuværende tidspunkt ikke giver tredjepartsapplikationer eller annoncenetværk adgang til at bruge dit navn eller billede i annoncer. Alligevel er der en indstilling, i tilfælde af at de på et senere tidspunkt ændrer vilkårene.

Her vælger du først ‘rediger’ og efterfølgende ‘ingen’, hvis du heller ikke i fremtiden ønsker at blive brugt i reklameøjemed hos tredjepart.

Apps: https://www.facebook.com/settings?tab=applications

Under Apps er der også forskellige indstillinger, der kan være relevante at gennemse.

Øverst på siden kan du se, hvilke apps der har adgang til dine informationer. Alle apps, du finder, her har som minimum adgang til dit navn, profilbillede, coverbillede, køn, dine netværk, dit brugernavn og bruger-id.

Man kan her fratage apps deres tilladelse til at tilgå ens informationer, og man kan også redigere, hvad de har adgang til.

Ønsker du helt at slå apps brug af Facebook fra, kan det ske i den firkant som hedder 'Apps, websites og plug-ins'. Her trykker du på ‘rediger’ og vælger efterfølgende ‘disable platform’.

Nedenunder finder du en sektion der hedder ‘Apps andre bruger’. Her skriver Facebook følgende:

"Personer på Facebook, som kan se dine oplysninger, kan bringe dem med sig, når de bruger applikationer". Kort fortalt spreder folk, du er ven med dine private informationer via apps, og det er ikke småting, de typisk tager med sig.

Tjek dine privatindstillinger

Facebook er for mange danskere blevet en central måde at kommunikere med venner og bekendte på.

Men har du ikke lyst til, at tusindvis af mennesker, du ikke kender, kan følge med i dit liv eller at din profil bliver brugt til at fremme produkter uden du ved det, så giv dine privatindstillinger et servicetjek.

Er du i tvivl om, hvad det egentlig er de forskellige indstillinger styrer, er det nok værd at vælge de mest restriktive indstillinger. Man kan jo altid stille det tilbage igen.

Facebook
Twitter