VIDEO Sådan stjæler apps dine private sms'er

Nikolaj Sonne besøger en app-udvikler, der viser, hvordan han helt lovligt kan få adgang til alle dine private beskeder.

App-udvikler viser, hvordan fx Facebooks Messenger henter alle dine private sms'er.

'Terms and conditions' eller på jævnt dansk 'brugervilkår'.

Vi kender dem allesammen, men de fleste af os trykker per automatik bare 'accepter' så vi kan komme i gang med at bruge de apps og services, som gør livet lidt lettere og sjovere.

Nogle af de ting vi accepterer er 70 sider lange tekster, der er svære at gennemskue, mens andre brugervilkår blot er bekvemme at lukke øjnene for - fx. hvad vores apps beder om tilladelse til.

For hvorfor skal en lommelygte-app have tilladelse til at se dine billeder? Og hvorfor har Facebooks Messenger ret til at hente og tilmed rette i alle dine sms'er? Og hvad vil det egentlig sige i praksis?

Det kan du se i videoen ovenfor, hvor DRs teknologiekspert Nikolaj Sonne får app-udvikler Mads Frandsen fra firmaet Shape til at vise, at dine tekstbeskeder fysisk bliver overført til udviklerens server, som herefter kan læse al din private kommunikation.

Android er mere vidtgående end iPhone

Er du ikke interesseret i ukritisk at give dine private data videre til ansigtløse app-udviklere, du aldrig har hørt om, er det en god idé at forholde dig til, hvilke data appen beder om tilladelse til at hente.

Her er der dog stor forskel på Android og iPhone.

På Android er man nødt til at acceptere alle de tilladelser en app beder om, før man kan downloade appen.

På iPhone kan man individuelt tage stilling til om en app må bruge kamera, kontakter, lokation mm. På den måde kan brugeren selv bevare kontrollen og efterfølgende ændre mening og slå de enkelte tilladelser fra eller til.

Android-app kan hente nye data uden tilladelse

Android går endda skridtet videre. En app kan nemlig via en opdatering indhente nye data fra brugernes telefon, uden at spørge om lov igen.

Det kan lade sig gøre, fordi tilladelser er opdelt i grupper (fx identitet, kontakter, placering) og så længe de nye data kan indhentes indenfor en tilladelsegruppe, som du allerede har givet lov til, så skal du ikke spørges igen.

'Jeg har ikke noget at skjule'

'Men jeg har ikke noget at skjule'.

Sådan lyder den klassiske reaktion fra mange af os, når vi skal forholde os til den uoverskuelige dataindsamling.

Men stikker man et spadestik dybere, som Nikolaj Sonne gør lørdag d. 9 maj i temalørdag på DR2, så er den massive dataindsamling stærkt problematisk. Eller sagt med Sonnes egne ord 'så er det gået helt bananas'.

Se med, når Nikolaj Sonne i temaet 'Du bliver overvåget' påviser, hvordan vores data - både med og uden vores vilje - bliver indsamlet af apps, smartphones og verdens største efterretningstjenester. Data som ingen af os reelt aner hvem har adgang til og hvad bliver brugt til.