Videobriller skal give bedre togdrift i Boston

I efteråret har man i Boston testet briller med indbygget kamera og skærme, som kan forbedre kommunikationen mellem mekanikere og eksperter.

Yann Veslin, som er projektleder på brilleforsøget, fremviser her den ene af de to modeller, de har testet. (Foto: Anders Høeg Nissen © Anders Høeg Nissen)

For tiden eksperimenterer man i Boston, Massachusetts med brugen af videobriller som et nyt værktøj for mekanikere og ingeniører.

Brillerne kan gøre det muligt at skære kraftigt ned på den tid eksperterne bruger på at køre rundt mellem de forskellige værksteder, når noget går i stykker.

I dag bruger man radioer til at kommunikere med andre lokomotivførere eller ingeniører, men det kan være svært at forklare præcis hvad man står med og ser på, og forsøge at få forklaret hvad man skal gøre ved det.

Kamerabriller med indbygget skærm

Derfor har man i nogle måneder lavet forskellige forsøg med nye teknologier, specielt altså kameraudstyrede briller, forklarer Yann Veslin.

Han er operation and improvement manager i firmaet Keolis, der står for togdriften i og omkring Boston sammen med Massachusetts Bay Transportation Authority, MBTA, og Harddisken fra P1 mødte ham på MBTAs store værksted i Somerville i oktober.

- Den grundlæggende idé er at man har et sæt briller med indbygget kamera, så man kan streame video til en modtager, der fx sidder ved en computer hjemme på kontoret, fortæller Yann Veslin.

Det kræver dog, at brillerne er forbundet til en Android smartphone, som kan sende videoen via en krypteret forbindelse, enten på mobilnet eller wifi.

Men samtidig har brillerne indbyggede skærme, så eksperten hjemme på kontoret også kan sende grafik, billeder eller noter tilbage til mekanikeren med brillerne - og kommunikationen kan naturligvis suppleres af at de to taler med hinanden om det de ser.

Hvis eksperten vil markere for eksempel en motordel, en knap, et særligt håndtag eller hvad der nu skal gøres, så kan han tage et still-billede fra videostrømmen, og skrive eller tegne på billedet og sende det tilbage til mekanikeren, som så kan se instruktionerne til præcis det udstyr han står ved.

Sådan kunne det se ud, når lokomotivføreren modtager hjælp via video-brillen. Her er det for klarhedens skyld dog vist på en smartphone. (Foto: Anders Høeg Nissen © Anders Høeg Nissen)

Skal skære ned på transporttiden

I dag kan det tage lang tid at få hjælp, hvis der er problemer med et tog eller en sporstrækning i det store område, som Keolis kører i, siger Yann Veslin.

Man kan sende en ekspert fra værkstedet i Somerville ud til toget eller til et af de andre værksteder, hvis toget er blevet trillet derhen. Eller man kan køre vognen eller lokomotivet på værkstedet i Somerville. Begge dele kan tage mange timer, helt op til et døgn.

Derfor ville det være rigtig smart med en løsning, som gjorde det muligt for en ekspert hurtigt at se folkene på stedet over skulderen, så at sige - for ganske ofte er løsningen helt enkel, et tryk på en knap eller hurtig udskiftning med en reservedel.

Håbet er, at brillerne og videokommunikationen kan holde flere tog igang, på trods af en aldrende infrastruktur og togsæt som langt fra alle er i helt god stand.

Teknikken er stadig forholdsvis enkel

I efteråret har Yann Veslin og hans kolleger brugt to forskellige videobriller.

Den ene slags af mærket ODG, som har en skærm foran hvert øje - men altså så man samtidig kan se ud på den fysiske verden foran sig.

Den anden testmodel kommer fra firmaet Vuzix, og er i virkeligheden bare en lille skærm på en arm, som kan monteres på ens egne briller eller et sæt sikkerhedsbriller, og som anbringer en lidt mindre skærm i kanten af synsfeltet, og kun for det ene øje.

Begge modeller kræver altså en smartphone for at kunne bruges til video og tale og tekst-kommunikation, og de er koblet sammen med et kabel.

Pilotprojektet hos Keolis bruger software fra et firma som hedder AMA XpertEye, og som styrer interface og kommunikation både på brillerne og på den computer, hvor eksperten i sin browser kan se billeder fra brillerne og give instruktioner og feedback.

- Teknikken i brillerne er ikke specielt kompliceret, men muligheden for at eksperten kan se præcis hvad mekanikeren står over for, og samtidig kan skrive eller tegne instruktioner gør en kæmpe forskel, siger Yann Veslin.

Drømmer om hologrammer og 3D i fremtiden

Yann Veslin håber dog, at kunne bruge mere avanceret udstyr i fremtiden.

For eksempel vil de rigtig gerne have en trådløs version, så man ikke skal have et tungt og besværligt kabel fra brillerne ned til mobilen i lommen, og næste skridt må gerne være, at telefonerne kan sende video og modtage kommunikation uden at tilknytte en mobil.

På den lidt længere bane håber Yann også en dag at kunne opgradere fra video, stillbilleder og håndtegninger til fuldfed 3D-grafik og hologrammer...

- Selvom vi har gamle tog i driften, så kan vi jo godt have hi-tech udstyr, som han slutter.

FacebookTwitter