43 terabit i sekundet, overført med kun en enkelt laser i senderen.
Det lyder den nye verdensrekord i datavoverførsel på, sat af forskere fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU).
Dermed tilbageerobrede det danske universitet rekorden fra Karlsruhe Institut für Technologie, som med 32 terabit i sekundet sad på den hidtidige rekord.
1 million gange hurtigere end hurtigt internet
For at forstå hvor hurtigt det er, kan man lave et lille regnestykke.
43 terabit svarer til 43.000 gigabit.
Til sammenligning er Googles ultrahurtige fiberforbindelse, som de er ved at rulle ud udvalgte stedet i USA, på 1 gigabit - hvilket svarer til 1000 megabit.
Og kigger man på en typisk hurtig dansk internetforbindelse på 40 megabit, så er DTUs nye verdensrekord altså ca. 1 million gange hurtigere.
Med den hastighed kan man - teoretisk - downloade i omegnen af 1.800 timers Netflix i HD på et sekund. Oversat til ren data er det over 5 terabyte (5.000 gigabyte) per sekund.
Data overført med ny type fiber
For at sætte den nye rekord har forskerne brugt en ny type optisk fiber.
Fiberen indeholder syv kerner, imodsætning til en standardfiber der indeholder én, hvilket gør det muligt at flytte endnu mere data ad gangen.
DTU har faktisk tidligere været involveret i en endnu hurtigere dataoverførsel, da de nåede op på 1 petabit (1000 terabit) i sekundet, men det forsøg gjorde brug af hundredevis af lasere.
Dataoverførsel er en gigantisk strømsluger
Væksten i datatrafik er enorm. Det anslås at internettrafikken stiger med 40-50 procent om året, og med den voldsomme vækst, følger også et øget energiforbrug.
Ifølge forskerne på DTU så udgør internettets samlede energiforbrug mere end to procent af den menneskeskabte CO2-udledning og er dermed på linje med transportindustrien.
Når man dertil lægger en vækstrate på 40-50 procent om året, kræves der nye løsninger til hvordan man kan øge datamængden uden at øge energiforbruget tilsvarende. Og det er ifølge forskerne på DTU en af grundene til, at den nye verdensrekord på 43 terabit pr. sekund overført på en enkelt laser, er interessant.