Virtual reality kan fjerne fantomsmerter

Den nye teknologi snyder hjernen til at tro, at man stadig har den mistede kropsdel

Med virtual reality-brillerne på snyder man hjernen til at tro, at den forsvundne hånd stadig sidder for enden af armen.

Mister man et ben eller en arm, oplever fire ud af fem efterfølgende fantomsmerter.

Smerter, som kan være svære for sundhedsvæsenet at gøre noget ved. Men nu kommer der måske hjælp fra et lidt uventet hjørne, nemlig virtual reality.

Snyder hjernen

Man mener, at fantomsmerter opstår, fordi hjernen bliver forvirret over modsatrettet syns- og føleindtryk:

- Selv om en person, der har fået amputeret en hånd ikke længere kan se hånden, kan han eller hun i mange tilfælde stadig føle den. Det er den konflikt mellem sanserne, som hjernen måske fortolker som smerte, siger Bo Deng, der er forsker ved Aalborg Universitet og som står bag projektet.

Tidligere forsøg har vist, at fantomsmerterne blev reduceret når man satte et spejl vinkelret foran brystet på personen. På den måde skaber spejlbilledet en synsillusion af, at begge hænder stadig sidder på kroppen - fordi den tilbageværende hånd simpelthen blev spejlet.

Så man snyder altså hjernen til at tro, at hånden er tilbage på kroppen for et kort øjeblik.

Virtual reality skaber en illusion

Spejlforsøgene fik Bo Deng til at udvikle en virtual reality oplevelse, hvor patienterne i en kunstig verden fx kan gribe ud efter ting med den hånd, de ikke længere har:

- Med den nye metode forsøger vi at fjerne sansekonflikten ved at skabe en syntetisk visuel og taktil feedback og dermed undertrykke smerten, fortæller Bo Geng.

Og metoden, som på den måde skaber en endnu bedre illusion end spejlene, ser umiddelbart ud til at virke.

Sidste år blev den afprøvet i et genoptræningscenter i Beijing, Kina, og to-tredjedele af patienterne oplevede, at deres fantomsmerter blev reduceret.

- Der skal selvfølgelig gøres flere forsøg, men indtil videre ser resultaterne opmuntrende ud, siger Bo Geng.

Metoden har indtil videre kun været forsøgt hos personer, der har mistet en arm eller en hånd. Men forskere fra Aalborg Universitet vil nu også udvikle en lignende metode for mennesker, der har mistet et ben.

Facebook
Twitter