Whatsapp bliver helt gratis

Whatsapp vil ikke længere opkræve betaling fra sine 900 millioner brugere

Jan Koum vil gøre Whatsapp til en platform for virksomheders forhold til deres kunder (Foto: Henrik Føhns © Henrik Føhns)

I løbet af de næste par uger vil beskedtjenesten Whatsapp ophøre med at være en betalingstjeneste.

Det afslørede stifteren Jan Koum på konferencen DLD i München.

Tjenesten har 900 millioner brugere over hele verden. Det første år er Whatsapp gratis, og derefter koster den én dollar om året.

Det lyder ikke af meget.

- Men mange af vores kunder har ikke engang en bankkonto, sagde Jan Koum.

Whatsapp blev i februar 2014 købt af Facebook for 19 milliarder dollar, og de har siden brugt Facebooks teknologiske infrastruktur til at vokse. Tjenestens kunder er fattige folk i lande med dårlig mobildækning, som kan sende beskeder, fotos og video billigt via Whatsapp istedet for at bruge dyre sms-tjenester. Whatsapp håndterer 600 millioner fotos og 64 milliarder beskeder hver dag.

Whatsapp skal være platform for virksomheder

Men hvis Whatsapp dropper betaling, hvad skal de så leve af?

Jan Koum er lidt uld i mund på spørgsmålet, men han vil gerne udvide Whatsapp til at være et værktøj for kommercielle virksomheder i USA og Europa, så de kan yde bedre service fx ved bordbestilling i restaurant, bestilling af takeway mad eller booking af flybilletter. Hans inspiration kommer blandt andet fra små indiske virksomheder, der sælger sandwiches og chokolade via Whatsapp. Og så har han et ønske om at forbedre brugervenligheden.

- Men jeg har ikke programmeret en eneste linje endnu, indrømmede han.

Til gengæld er han næsten færdig med at bygge kryptering til Whatsapp, så tjenesten bliver mere sikker at bruge.

- Og vi laver ikke bagdøre til myndighederne, fordi bagdøre også forøger risikoen for, at hackere får adgang, sagde han. Og gled på den måde af på bekymringen om, at terrorangrebet i Paris var planlagt ved hjælp af Whatsapp.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk