WhatsApp indfører total kryptering

Al kommunikation sendt via WhatsApp er nu krypteret hele vejen fra afsender til modtager for besked-appens mere end en milliard brugere.

WhatsApp er ny krypteret hele vejen fra afsender til modtager. Tiltaget kommer i kølvandet på skarp debat i USA om kryptering. (© WhatsApp)

Den populære besked-app WhatsApp har netop offentliggjort, at al kommunikation sendt via appen nu er krypteret hele vejen fra afsender til modtager - det, der kaldes end-to-end kryptering.

Alt det kræver at kunne kommunikere helt privat er, at man opdaterer til den nyeste version af appen.

WhatsApp skriver i et blogindlæg, at det gælder alle opkald, alle beskeder, billeder, videoer, filer og lydbeskeder - og det gælder også gruppebeskeder.

- Idéen er simpel. Når du sender en besked, er den eneste der kan læse den, den person eller gruppe af personer, beskeden er sendt til.

- Ingen andre kan se, hvad der gemmer sig inde i beskeden. Ikke cyberkriminelle. Ikke hackere. Ikke undetrykkende regimer. Og heller ikke os.

- End-to-end kryptering gør kommunikation via WhatsApp privat, lidt ligesom en samtale ansigt til ansigt, skriver WhatsApp.

WhatsApp puster nyt liv i krypteringsdebatten

Det nye tiltag kommer direkte i kølvandet på den meget omtalte retssag mellem FBI og Apple, der netop omhandlede kryptering.

På den ene side stod Apple, som ønsker at brugernes data skal være så godt beskyttet som overhovedet muligt. På den anden side FBI, der ønsker, at de nemt kan få adgang til kommunikation og filer, i forbindelse med opklaring af kriminalsager og for potentielt at kunne forhindre terrorisme.

Her melder WhatsApp sig nu fuldstændig entydigt på Apples side.

- For nylig har der været en del diskussion om krypterede tjenester, og hvordan det påvirker retshåndhævelsen.

- Og selv om vi til fulde anerkender det vigtige politiarbejde, så betyder en svækket kryptering, at folks private oplysninger risikerer at blive misbrugt af cyberkriminelle, hackere og slyngelstater, skriver WhatsApps to stiftere Jan Koum og Brian Acton.

Den Facebook-ejede app mener, at kryptering øger vores sikkerhed.

- Kryptering er et af de vigtigste redskaber regeringer, virksomheder og enkeltpersoner kan bruge til at fremme tryghed og sikkerhed i den nye digitale tidsalder.

- Vi lever i en verden, hvor flere af vores data er digitaliseret end nogensinde før. Og hver dag hører vi historier om, hvordan følsomme data uretmæssigt bliver tilgået eller stjålet.

- Hvis der ikke gøres noget, vil endnu mere af folks digitale information og kommunikation være sårbar over for angreb i de kommende år, skriver WhatsApp.

Og for den ene af WhatsApps to stiftere, Jan Koum, er der en helt særlig grund til hvorfor kryptering er så vigtig.

- Ønsket om at beskytte folks private kommunikation er et helt centralt omdrejningspunkt for WhatsApp, og for mig er det personligt.

- Jeg voksede op i Sovjetunionen under det kommunistiske styre, og det faktum, at folk ikke kunne tale frit er en af grundene til min familie flyttede til USA.

WhatsApp, der nu har nu passeret en milliard brugere, har samtidig publiceret et dokument - et såkaldt white paper - hvor de forklarer, hvordan krypteringen er implementeret på deres service.