Windows 10 bliver gratis

Ganske usædvanligt bliver den næste version af styresystemet Windows helt gratis – på visse betingelser. Det afslørede Microsoft her til aften

Microsoft bringer startknappen tilbage til Windows og springer Windows version 9 over. Det nye styresystem hedder Windows 10. (© Microsoft)

Når Microsoft senere på året sender næste version af Windows på markedet, bliver opdateringen en gratis fornøjelse for folk, der i forvejen bruger Windows 7 eller 8.1.

Det afslørede Microsoft til en stor præsentationsevent her til aften.

Samtidig løftede selskabet sløret for en helt ny browser, kaldet Spartan, der især skal konkurrere mod Googles browser, Chrome.

Velkendt design

I Windows 10 vender Microsoft tilbage til det mere velkendte design med en start-menu og et skrivebord, efter at mange brugere har udtrykt frustration over den dengang radikalt nye og anderledes brugergrænseflade i Windows 8.

Selv om Microsoft imødekom dele af kritikken i den senere Windows 8.1-opdatering, har Windows 8 langt fra været det ventede hit. Det er der til gengæld en vis sandsynlighed for at Windows 10 bliver – for systemet kommer ikke til at koste en krone det første år efter lanceringen, hvis man er

eksisterende
bruger af et nyere Windows-system. Det er dog
uvist
hvordan opdateringen i praksis kommer til at finde sted.

Hvad der kommer til at ske når året er gået er

uvist
, ligesom at prisen for brugere af andre Windows-versioner er ukendt. Det samme gælder lanceringsdatoen.

Virker på tværs

Windows 10 er designet til at virke på både tablets, computere og telefoner og vil derfor også være en opdatering til brugere af Microsofts mobilsystem, Windows Phone 8, der også springer 9-tallet over og går direkte til version 10.

Udover nyheden om prisen på Windows 10, præsenterede Microsoft her til aften en række nye tilføjelser til systemet. Her var en af nyhederne den slankere browser Spartan, der vil følge med Windows 10 sammen med den klassiske Internet Explorer. Det er ikke sikkert, at Spartan bliver browserens endelige navn.

Spartan indeholder en række særlige funktioner, fx at man selv kan fremhæve tekst på websider og sende dem til andre, man arbejder sammen med. Samtidig integrerer Spartan Microsofts virtuelle assistent, Cortana, der minder om Apples Siri eller Googles Google Now.

Også en VR-brille

Selskabet viste også, hvordan Windows 10 kommer til at se ud på mobiler, en VR-brille kaldet HoloLens, samt næste version af Office-pakken til små skærme.

Microsoft har fortsat en udfordring foran sig på både tablets og smartphones, hvor Apple og Google sidder på stort set hele markedet. Med Windows 10, der er stort set samme system på tværs af enheder, håber Microsoft at app-udviklere får lettere ved at lave software til platformen, fordi computerkoden kan genbruges fra PC til mobil.

PC-salget har været gennem en drøj periode med svigtende salg, hvilket også har ramt Microsoft, der sælger en Windows-licens, hvergang der bliver solgt en PC et sted på kloden. De senere

kvartaler
har mildere vinde dog blæst over PC-salget, og Windows 10 kan derfor lande på et tørt sted for Microsoft.

Systemet bliver udviklet i fuld offentlighed, hvor private brugere kan hente et 'preview' af systemet gratis, der løbende vil ændre form, efterhånden som Microsoft udviklere videre på det.

Selskabets relativt nytiltrådte chef, Satya Nadella, har flere gange betonet, at services og mobile enheder vil blive prioriteret højere de kommende år.

Facebook
Twitter