Windows 10: Gratis app tæmmer privatlivet i et snuptag

Er du bekymret for privatlivet i det datasultne Windows 10, bør du tage et kig på denne app, der klarer det hele for dig.

Fint er det - men det samler for meget data, mener nogle. Ny app hjælper dig med at få privatlivet tilbage. (© Microsoft)

Mens det nye Windows-system, Windows 10, generelt er blevet positivt modtaget som en stor forbedring, er der især et forhold, der har vakt bekymring blandt brugerne: Windows 10 høster mere data om dig og din PC-brug end nogensinde før - og det kan være ganske uoverskueligt at finde frem til alle de huller, der skal lappes, hvis man vil være fri for dataindsamlingen.

Nu er der heldigvis godt nyt til Windows 10-brugerne. Gratis-appen ShutUp10 fra den tyske udvikler O&O Software kan nemlig med ganske få klik lukke alle hullerne og give brugerne et komplet overblik, hvad der egentlig foregår under kølerhjelmen i Windows 10.

Appen kan hentes gratis her, og når du har pakket Zip-filen ud, er det reelt blot at åbne appen og begynde at justere på knapperne.

Nogle ting er okay

Mindre erfarne brugere vil givetvis have glæde af at bruge de prædefinerede indstillinger i appen, der lukker for alt, undtagen de væsentligste ting. Det kan være ting som Microsofts sikkerhedsopdateringer eller Smartscreen-filteret, der hjælper mod skadelige netsider, der anbefales at bevare slået til.

(Foto: skærmdump)

I alt er der tæt på 50 ting, man kan justere. De anbefalede indstillinger findes øverst i venstre hjørne under knappen 'Actions'. Det tager mindre end ti sekunder at indstille.

Det kan anbefales at, at man følger appens råd om at lave et systemgendannelsespunkt, hvis noget skulle gå galt. Vi har testet appen på to forskellige Windows 10-maskiner, og den gav ingen problemer på nogle af vores computere.

Gem den til senere brug

Mange af de indstillinger, som ShutUp10 justerer på, kan man selv slå fra under installeringen af Windows 10 - men appen gør det muligt at justere helt ned i detaljen.

Vær opmærksom på, at appen ikke beskytter mod datatapning fra nettets tjenester og sociale medier - og det kan derfor fortsat være en god idé fx at benytte en browserudvidelse som Disconnect.me til at beskytte sig mod den værste dataindsamling på nettet.

Windows 10 udvikler sig hele tiden, og det kan være en god ide at gemme og senere opdatere appen og åbne den engang imellem, så eventuel ny-tilføjet dataindsamling kan slukkes let.

Facebook
Twitter