Windows 10 vokser heftigt

Tilbuddet om en gratis opdatering til nyeste Windows-version, har fået Windows 10 til at buldre frem. Nu runder systemet en milepæl.

Når PC-brugere over hele kloden tænder for deres computer, bliver mindst 200 millioner af dem mødt af Windows 10s startskærm. Knap et halvt år efter at systemet blev frigivet i juli, har systemet således udviklet sig til at blive den hurtigst voksende Windows-version nogensinde.

Den hastige udbredelse af Windows 10 skal ses i lyset af, at mange brugere af Windows 7 og 8 har fået tilbudt at opdatere til Windows 10 kvit og frit, hvis blot de gør det inden for det første år.

Microsoft afslører ikke løbende brugertal, men har i et blogindlæg bekræftet, at der nu er 200 millioner aktive Windows 10-systemer i brug, heriblandt også enheder, der ikke er PCere - fx mobiltelefoner og Xbox-systemer.

Windows 7 rullede langsommere ud

Det var i juli, at de første brugere fik tilbudt at opdatere til Windows 10, men opdateringen er sket løbende, efterhånden som understøttelsen af mere og mere hardware er faldet på plads.

Alligevel er den hastige udvikling gået et et gear ned siden frigivelsen. Allerede efter den første måned havde 75 mio. således opdateret deres PC, og i oktober var tallet vokset til 110 mio. Microsoft forklarer dog, at tempoet igen er taget til efter den store tilbudsdag, Black Friday i slutningen af november.

Windows 7 var 12 måneder om at nå 200 mio. brugere.

Lanceringen af Windows 10 har dog ikke alene været en dans på roser - og især spørgsmålet om Microsofts øgede dataindsamling fra Windows 10-brugernes maskiner, har udløst kritik.

App til privatliv

Microsoft har flere gange nedtonet problemet - men brugere, der ikke vil afgive data til Microsoft, skal ikke desto mindre fortsat på rundtur i computerens indstillinger, for at slå det hele fra.

Der er sågar dukket apps op, der kan tage hånd om problemet i et snuptag.

Mens Mac- og Linux-brugerne i nogle år har været vant til at få systemopdateringer kvit og frit, er det nyt for Microsoft at gå denne vej med Windows-systemet, der tidligere har kostet penge at opdatere.

Selskabet har forklaret, at Windows 10 byder på en ny tilgang, hvor brugerne vil opleve mange små, løbende opdateringer, men ikke flere store.

Windows 10 vedbliver dog ikke med at være gratis, og købere af nye computere får fortsat lov at betale for en licens. Det samme gør folk, der venter med at opdatere til det gratis år er gået.