Windows XP-brugere undgår NemID-kaos

Brugere af det udgåede Windows XP stod til at miste muligheden for at logge ind med NemID. Nu reddes de på målstregen.

Hvis du stadig benytter NemID fra Windows XP, kan du for en stund ånde lettet op. Men du bør stadig få et nyt styresystem.

Lidt over en kvart million danskere har fortsat ikke opdateret eller udskiftet det ældgamle Windows XP-system, og konsekvenserne er allerede begyndt at melde sig.

Tidligere på ugen forlød det, at danske brugere af Windows XP vil blive lukket ude af NemID-systemet, når Oracle den 15. juli opdaterer den Java-app, som NemID-systemet er baseret på.

Oracle har valgt, at man ikke længere vil udvikle Java-opdateringer til det oldgamle Windows XP-system, og derfor ville XP-brugerne ikke længere kunne benytte NemID på vanlig vis fra midt i juli.

Men nu ser det alligevel ud til, at XP-brugerne bliver reddet i sidste øjeblik.

Afløseren er tæt på lancering

Digitaliseringsstyrelsen satser nemlig på, at den bebudede afløser til den nuværende NemID-løsning når at blive klar i begyndelsen af juli. Det betyder, at brugere af Windows XP alligevel kan komme i netbanken, selv om deres system er forældet.

Den kommende løsning bygger på Javascript i stedet for Java, der trods navnesammenfaldet er noget helt andet.

Opdateringen af NemID-systemet er også godt nyt for brugere af tablets og smartphones, fordi de med Javascript-løsningen nu også vil kunne benytte NemID fra mobile enheder. Det samme gælder altså også brugere af Windows XP, oplyser Digitaliseringsstyrelsen.

- Vi kan ikke anbefale det, men jo - i princippet kan man anvende den kommende NemID-løsning på en Windows XP, lyder meldingen fra kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen, Cecile Christensen.

Når det lige

Hun oplyser, at arbejdet med nye løsning er i slutfasen, og at den forventes lanceret som planlagt, hvilket er inden sommerferien og dermed også inden d. 15 juli.

Alligevel anbefaler styrelsen at man snarest muligt opdaterer sit styresystem. Windows XP stammer fra 2001, og Microsoft er stoppet med at frigive sikkerhedsopdateringer til systemet, hvorfor det ikke længere kan anses for at være sikkert at benytte.

Brugere af XP kan opdatere til Windows 7, der dog kan være svært at finde i butikkerne, eller Windows 8. Alternativt kan danske XP-brugere overveje at skifte til det gratis Linux-baserede alternativ Ubuntu, der også findes i en light-udgave, kaldet Lubuntu.

Begge er gratis, ny-opdaterede og understøtter på Java og altså også Javascript.