YouTube vil sende live-video i 360 grader

Nettest største videokanal arbejder på at knække koden til roterende live-billeder.

YouTube arbejder aktivt for at komme først med 360-graders live-video. (© Google)

360-graders video og virtual reality er udråbt som det helt store i 2016.

Men selvom det hele stadig er så nyt, at malingen dårlig er tør, så arbejdes der allerede ihærdigt på næste stadie og nye muligheder.

Et område hvor teknologien stadig halter alvorligt, er muligheden for at sende 360 graders video live. Men det har YouTube nu kastet sig over at løse.

Det bekræfter flere kilder overfor BuzzFeed.

Præcis hvordan YouTube forestiller sig at løse udfordringen er uklart, men ifølge Buzzfeed, er det Google-ejede firma i dialog med en række producenter, der muligvis kan lede til en fælles standard, som kan bane vejen.

Teknologisk udfordring at sende 360-grader live

Udfordringen med at sende de roterende billeder live er, at billedet bliver optaget af flere kameraer på samme tid - typisk to eller tre.

For at optagelserne kan blive til ét samlet billede for slutbrugeren, skal de forskellige videoer sys sammen - eller stiches, som det hedder på moderne dansk.

Det tager tid og kræver computerkraft, hvilket betyder, at det nærmeste man kommer live 360-video i dag er temmelig forsinket.

Den eneste måde det problem p.t. kan omgås på, er ved at nedskalere billedet til en markant ringere kvalitet, hvilket ikke er optimalt.

Google træder på VR-speederen

360-graders video kan nemt opleves med en helt almindelig smartphone, men bliver en hel del mere nærværende gennem en virtual reality-brille.

Flere af de VR-briller, der spås at gøre teknologien til et hit, er dog slet ikke kommet på markedet endnu, og det er derfor alt for tidligt at vurdere, om virtual reality rent faktisk bliver det store sus.

Til gengæld er det meget tydeligt, at der bliver kanaliseret store midler i en mere virtuel fremtid. Og resultaterne begynder for alvor at kunne ses.

Det er mindre end et år siden YouTube overhovedet gjorde det muligt at uploade og se 360-graders video. Facebook fulgte efter i efteråret 2015.

Google lancerede i 2015 også Jump en platform for virtual reality. Jump blev præsenteret samtidig med et vildt video-setup udviklet sammen med GoPro, bestående af 16 actionkameraer i en ramme.

I efteråret lancerede Google skoleprojektet Expeditions, som gør det muligt for elever at besøge verdens fjerne egne fra stolen i klasselokalet.

Expeditions gør brug af papbrillen Cardboard, som Google netop har offentliggjort, at de har afskibet mere end 5 millioner eksemplarer af, og der nu er mere end 1000 VR-apps tilgængelige i Googles butik.

At Google mener det meget seriøst blev tydeligt for tre uger siden da firmaet udnævnte Clay Bavor som dedikeret chef for virtual reality.

Også Apples chef, Tim Cook, har for nylig udtalt, at VR er mere end en niche, og at "det rent faktisk er ret fedt". Måske er det derfor, firmaet netop har hyret en af USAs fremmeste forskere på området, Doug A. Bowman fra universitetet Virginia Tech.

I Danmark åbner den første VR-butik, Khora, fredag d. 5 februar i Kødbyen i København.