YouTubes børneapp anklages for ulovlige reklamer

Amerikanske forbrugergrupper barsler med klager over Googles børneudgave af YouTube, der bruges til ulovlig reklame, hævder de.

Der er for mange børnereklamer på YouTubes børneapp, mener flere organisationer, der nu vil klage. (Foto: Shohei Miyano © Scanpix)

Blot få uger efter at Google fik masser af bifald for at udvikle en særlig børnevenlig udgave af YouTube, bliver selskabet nu ramt af de første klager over det selvsamme projekt.

YouTube Kids skulle ellers hjælpe forældre til YouTube-glade børn, der så let som ingenting kan ende med at få klikket sig ind på YouTube-film, der bestemt ikke er børnevenlige.

YouTube Kids findes foreløbig ikke i Danmark, men i USA er der tale om en app til Android og iPhone, der rummer tegnefilm og andet indhold, som flere producenter har aftalt med Google at levere til appen.

Trods de tilsyneladende oplagte fordele, får appen nu alligevel et drag over nakken fra en koalition af forbrugergrupper, der anklager Google for at mixe så mange reklamer ind i appen, at det er decideret ulovligt.

Hyperkommercielt miljø

Forbrugergrupperne, der blandt flere andre tæller Consumers Union, Center for Digital Democracy, the Campaign for a Commercial-Free Childhood and the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, barsler derfor med en klage til den amerikanske forbrugerbeskyttelsesmyndighed, FTC over Google.

- Det er det mest hyperkommercielle miljø for børn, jeg nogensinde har set, siger Dale Kunkel, der er professor i kommunikation og hjælper organisationerne med klagen, til PC World.

Udover reklamer på op til et minuts varighed, indeholder appen også et væld af såkaldte 'unboxing'-videoer, hvor legetøj, slik og børnerettede produkter pakkes ud af emballagen. Også disse videoer får kritik for reelt at være reklame uden nogen identificerbar afsender.

Google i USA har foreløbig ikke reageret på klagen, men har overfor flere medier erklæret sig åbne for at se på ændringer. Appen er ikke lanceret i Danmark.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter