12-årig stod frem i TV Avisen – nu har TikTok fjernet hendes profil

Sagen udstiller det pres, TikTok er under, mener Kina-ekspert.

4 ud af 10 danske børn mellem 9 og 14 bruger TikTok dagligt ifølge DR Medieforskning. Platformen får kritik for ikke at gøre nok for at slette profilerne.

For 12-årige Lianna blev det dyrt at stå frem i TV Avisen og fortælle om, hvor nemt det er at oprette en profil på TikTok, selvom man egentlig skal være 13 år.

Lianna Riedel Frank, der dagligt bruger timevis på platformen, opdagede pludselig, at hendes profil var slettet, efter hun torsdag fortalte om sin profil til DR.

- Lørdag var jeg inde på TikTok, og pludselig blev jeg bare smidt ud. Så stod der, at jeg var blevet banned. Jeg havde ikke fået nogen en advarsel eller noget. Der stod bare, at jeg overtræder deres retningslinjer, siger Lianna.

Sådan ser Liannas profil ud nu. TikTok har ikke fortalt Lianna, hvilke retningslinjer hun har brudt, men hun er sikker på, at det skyldes hendes alder.

Liannas profil, Lianna.Lilly, havde opnået en følgerskare på flere end 10.000 brugere, og hun havde uploadet godt 1.000 videoer. Her kunne man se Lianna køre skateboard, hoppe på trampolin og ikke mindst danse. Men nu er det altså – foreløbigt – slut:

- Jeg blev rigtig ked af det, for jeg lægger jo rigtig meget arbejde i det. Jeg holder rigtig meget af mine følgere, siger Lianna Riedel Frank.

TikTok har ikke svaret på, om Liannas profil er blevet fjernet, fordi hun stod frem med sin historie i DR, men henviser til et tidligere skriftligt svar til DR Nyheder:

- Som det fremgår af vores servicevilkår, er TikTok for personer på 13 år eller derover. Hvis en person angiver en alder under 13 år, når han eller hun opretter en konto, forhindres de i at åbne den.

- Hvis vi derudover bliver opmærksomme på, at en person under 13 år muligvis bruger TikTok, vil vi straks undersøge det og handle på passende vis.

Datatilsynet har TikTok i søgelyset

TikTok er ifølge platformens egne retningslinjer lukket for brugere under 13 år, og derfor gør det i princippet ingen forskel, at moderen, Nanna Riedel, har givet datteren lov til at være der.

Men det gør det i forhold til dansk lov, forklarede Datatilsynets Allan Frank til DR forleden:

- Udfordringen er, at i Danmark - hvis man er under 13 - så skal man have forældrenes samtykke til at komme ind på en informationstjeneste som TikTok, sagde han.

Ud over selve videoerne, mistænkes TikTok for at gemme personlige data om, hvor børnene befinder sig, om deres færden på nettet og deres samtaler med andre brugere. Det er ikke tilladt for børn under 13 år uden forældresamtykke.

Millioner af børn bruger TikTok

Men virkeligheden på TikTok er en helt anden end den, der femgår af TikToks regler. Ifølge den seneste opgørelse, som DMA har udført for DR Medieforskning, bruger 48 procent af de 9-14-årige TikTok i løbet af en uge, mens 41 procent af de 9-14-årige bruger TikTok dagligt.

DR's tech-korrespondent, Henrik Moltke, besøgte Lianna Riedel Frank i TV Avisen torsdag.

Til sammenligning var niveauerne i 2019 henholdsvis 29 procent og 20 procent.

Ifølge interne dokumenter fra juli måned, som New York Times har haft adgang til, vurderede TikTok selv, at en tredjedel af mediets 49 millioner daglige brugere i USA var yngre end 14 år.

Det på trods af at brugere i USA, der under oprettelse af en profil svarer, at de er under 13 år, bliver tilbudt en særlig sikret version af appen til yngre brugere - mens de i Danmark bare ikke kan komme ind.

Den særlige børneversion blev oprettet som del af et forlig, efter at amerikanske myndigheder i 2019 gav TikTok en rekordstor bøde på godt 35 millioner kroner for at indsamle data om børn på under 13 år uden forældresamtykke.

Liannas mor: TikTok er tarvelige

Uanset hvad, burde det næppe komme som en overraskelse for TikTok, at Lianna er under 13 år. Det stod i hendes profiltekst, og hun har haft profilen, siden hun var 10 år.

Liannas mor, Nanna Riedel, er ikke i tvivl om, at TikTok har fjernet datterens profil, fordi hun stod frem over for DR.

- Det er tarveligt, hun skal rammes, fordi hun står frem. Der skal jo fokus på det problem (at det er for nemt at oprette sig uden forældresamtykke, red.), men jeg har altså givet tilladelse til hendes profil. De ved jo godt, at der er en voksen, der har givet lov.

Men de har jo bare fulgt deres egne retningslinjer. Hvad er der galt med det?

- Ja, de følger deres egne regler. Men jeg tvivler på, at de er i gang med at lukke alle de andre børns profiler ned. Lianna har været på TikTok ligesom alle mulige andre 12-årige. Problemet er bare, at hun så er den eneste, det går ud over, fordi hun har stået frem med det.

Digital pædagog: TikTok opfører sig hyklerisk

Hvis TikTok skal slette alle danske brugere under 13 år, er det en markant del af mediets brugerbase, der vil forsvinde, og derfor skal vi ikke forvente, at det vil ske, forklarer Eva Fog, der er digital pædagog og har udgivet to rapporter om TikTok:

- Jeg aner ikke, hvordan de teknisk set skulle kunne gøre det uden at screene samtlige profiler. Det kan være, de har et trick i baglommen, som ingen af os kender til. Men hvorfor har de så ikke brugt det før?

Hun mener, at TikTok opfører sig hyklerisk, når de sletter Liannas profil, fordi hun fortæller om det på tv:

- Det er kun, når de bliver udstillet, at TikTok gør noget ved problemet. Hvis de gennemgår et hvilket som helst ‘feed’, så støder du på 12-årige og yngre. Det er hyklerisk at bruge et barn til at statuere et eksempel, siger Eva Fog.

TikTok presses fra alle sider

Sagen udstiller det enorme pres, TikTok i øjeblikket er under, mener Christina Boutrup, der er journalist og har skrevet bogen ‘The Great Tech Revolution’ om tech-industriens fremmarch i Kina.

- Det er åbenlyst, når de er i så alvorlig modvind i hele verden, at de selvfølgelig er helt oppe på stikkerne i forhold til den kritik, der er i medierne.

- De har ikke råd til sådan nogle sager. Jeg tænker, at de resolut er gået ind og slettet det, fordi det er så åbenlyst, at hun ikke lever op til det, siger Christina Boutrup.

Hun henviser til den seneste tids sager om TikToks dataindsamling, samt at præsident Donald Trump ønsker at forbyde TikTok i USA, medmindre det lykkes at få platformen solgt til en amerikansk virksomhed.