21-årige Oliver skal hacke Danmark til tops ved EM i cybersikkerhed

Med hjælp fra YouTube-videoer har Oliver landet sig en plads på Cyberlandsholdet.

Fra den 28. september til den 1. oktober er Oliver Lind Nordestgaard blandt Danmarks håb til European Cyber Security Challenge. (Foto: (Privat foto) © Oliver Lind Nordestgaard)

Oliver Lind Nordestgaard har øvet sig på at lave koder siden 7. klasse.

Nu får han brug for alt sin viden, når han skal forsvare Danmark til EM i cybersikkerhed.

Han og holdkammeraterne på det danske landshold er alle særligt udvalgte af Forsvarets Efterretningstjeneste og fire danske universiteter.

Sammen skal de spille for Danmark og øge fokus på unges kompetencer mod hackerangreb.

Cyberlandsholdet består af landstræner Jens Myrup Pedersen og ti unge spillere i alderen 15-25 år.

Fra den 28. september til den 1. oktober er de Danmarks håb til European Cyber Security Challenge.

‘Det er vildt fedt at være på landsholdet’

Oliver Lind Nordestgaard var en af dem, der kom igennem nåleøjet ved udtagelserne til Cyberlandsholdet.

Han er 21 år og studerer til dagligt Software Engineering på Syddansk Universitet.

- Jeg har altid godt kunnet lide at programmere. Min far er også softwareingeniør, så jeg har fået en tidlig indgang til det, fortæller han.

Da Oliver Lind Nordestgaard gik i 7. klasse, blev landet ramt af en lærerlockout, der sendte de danske skoleelever hjem i nogle måneder.

I den periode spildte han ikke tiden derhjemme. I stedet søgte han efter underholdning, som han også kunne lære noget af.

Han fandt nogle videoer på YouTube, der forklarede, hvordan cybersikkerhed fungerer, og straks startede en fascination af IT-verdenen.

Det blev dog ikke til ret meget mere, før han startede på universitetet og fik en underviser, der inspirerede ham til at starte igen.

- Der fik jeg tændt en passion for det. Jeg brugte ret meget af min fritid på at prøve at blive bedre end min underviser, fortæller han.

Oliver Lind Nordestgaard siger, at det gjorde ham til en bedre hacker, at han konkurrerede med sin underviser, men motivationen kommer et andet sted fra.

- Det er delvist konkurrencen, men også at jeg synes, det er skidesjovt!

For et par år siden opdagede han Cyberlandsholdet, da han fik en kop kaffe med en god kammerat, der lige var blevet udtaget.

Sidste år blev EM aflyst på grund af pandemien, men i år er Oliver Lind Nordestgaard klar til at forsvare Danmark i Prag.

- Det er virkelig fedt at være på landsholdet. Hvis man sidder med et problem, er der nogle vildt dygtige mennesker, man kan forsøge at finde en løsning sammen med. På den måde kan man også lære meget af hinanden, siger han.

Udover nye bekendtskaber og fede oplevelser, er der også en praktisk fordel ved at være på landsholdet, fortæller Oliver Lind Nordestgaard, der håber, at dette kun er starten på en karriere i cybersikkerhed.

- Jeg håber rigtig meget på, at jeg kan finde et sted, hvor jeg virkelig kan bruge mine kompetencer, samtidig med at jeg gerne vil lave software. Det brænder jeg også rigtig meget for, siger han.

Cyberlandsholdet på vej til EM i Prag. (Foto: Jens Myrup Pedersen © privat foto)

Kun de bedste af de bedste

Oliver Lind Nordestgaard er sammen med ni andre unge mænd og kvinder blevet udtaget til landsholdet.

Holdet blev startet af Forsvarets Efterretningstjeneste for nogle år siden for at få flere unge mennesker til at interessere sig for cybersikkerhed.

Når Danmark har brug for flere, der er dygtige i cybersikkerhed, er det fordi, cybertruslen stadig stiger.

- Selvom vi forsøger at gøre mere for både at forebygge og håndtere hackerangreb bedre, kan vi hvert år se, at det er et problem, der bliver større og større, siger landstræneren, Jens Myrup Pedersen.

Udover at være træner for Cyberlandsholdet er han også professor i cybersikkerhed på Aalborg Universitet.

- Vi ved, at en af de største udfordringer i forhold til at modstå cybertruslen er, at både virksomheder og myndigheder har svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft, fortæller han.

De ti spillere, der er blevet udtaget til at spille i Prag, er derfor alle meget teknisk dygtige, fortæller Jens Myrup Pedersen og tilføjer:

- Samtidig er det vigtigt, at det ikke er ti individualister. Det skal også være nogen, der kan samarbejde, for det er en holdsport.

Holdets spillere skal sammen dække kategorierne krypto, reverse engineering, websikkerhed og netsikkerhed.

- Vi har nogle, der kan lidt af det hele, og vi har nogle, der er eksperter inden for de enkelte områder, siger Jens Myrup Pedersen.

Trænede og kampklare spillere

Jens Myrup Pedersen fortæller, at spillerne har trænet hårdt for at blive klar til EM, hvor de skal sidde i en stor hal med de øvrige 18 hold.

Her får spillerne et dansk bord, mens landstræneren må se med fra sidelinjen og kun kommunikere med holdets kaptajn.

I løbet af konkurrencens to dage vil de blive udsat for en række forskellige opgaver, hvor de skal komme ind i systemer, bryde koder eller forstå, hvordan et program fungerer.

Udover opgaver ved computerne skal de også bryde ud af et ‘escape room’ og medvirke på et internationalt hold, hvor én spiller fra hver nation skal deltage.

- Der er også opgaver, hvor de får nogle spor, og de skal finde ud af, hvad det er, der er sket. Ofte er der historier bag. Det kan være, de skal opklare et bankrøveri eller sådan noget, fortæller Jens Myrup Pedersen og tilføjer:

- Det handler ikke kun om at hacke sig ind i ting, det er lige så meget om at opklare og gennemskue sammenhænge.

I 2019 fik Danmark en 9. plads ved EM i cybersikkerhed.

FacebookTwitter