Mange Star Wars-fans har nok leget med tanken: Kan man bygge et lyssværd i virkeligheden?
Det korte og kedelige svar er nej - medmindre vi snakker uskyldigt plastiklegetøj med lys i.
Men nu har den canadiske ingeniør og youtuber James Hobson formået at lave noget, der minder meget om det legendariske Jedi-våben.
Og her er der bestemt ikke tale om et stykke legetøj.
James Hobsons, og holdet bag ham, har brugt ilt og gas fra trykflasker til at fremstille en meter lang flamme, der bliver omkring 2200 grader varm. Det betyder, at den kan skære gennem stål og andre materialer.
Du kan se lyssværdet her på James Hobsons youtubekanal. Videoen har indtil nu fået mere end 22 millioner visninger.
- Det er nok noget af det tætteste, vi kommer et lyssværd, som vi kender det fra filmen, siger Jens Juul Rasmussen, der er professor emeritus ved DTU Fysik, plasmafysik og fusionsenergi.
Han har tidligere udtalt sig til DR Viden om, hvorvidt det kan lade sig gøre at lave et lyssværd i virkeligheden.
- Men som jeg ser det, så ligner det egentlig bare en slags skærebrænder, som vi kender fra metalindustrien til blandt andet at skære jernplader over med. Men han har så fået det lavet i en mere sabellignende udformning, siger Jens Juul Rasmussen.
Kan regulere flammens længde
Egentlig er det ikke overraskende at sværet virker, fortæller Jens Juul Rasmussen.
- Han har en meget brandbar gas, som han blander med ilt og sender ud gennem en dyse ved højt tryk, siger han og fortsætter.
- Han kan regulere flammens længde og slukke for den ved hjælp af ventiler, der regulerer gasstrømningen.
Udover at styre længden på flammen har James Hobson tilføjet farver til sværdet, så det ligner noget fra Star Wars-filmene.
- Det gør han ved at tilføje forskellige salte, og så sker der en kemisk reaktion, som skaber farverne, siger Jens Juul Rasmussen.
Blandt andet tilføjer James Hobson kalciumklorid, som gør flammen gul og rød.
Jens Juul Rasmussen understreger, at det er farligt at kaste sig ud i sådan et projekt, hvis man ikke har forstand på det.
- Det er god underholdning, og de sælger det godt i videoen. Men det er bestemt ikke noget, du skal gå hjem og lege med, siger han.
James Hobsons og holdet har lavet flere videoer på Youtube, hvor de tester koncepter fra fiktionens verden.