3D-printteknologi rykker – men ikke som eksperterne troede

Hjemmeprintet legetøj og økonomisk opsving er udeblevet. Til gengæld bliver der 3D-printet ude i rummet og på byggepladserne.

3D-printeren Makerbot var spået til en stor fremtid på skriveborde i almindelige hjem, men sådan gik det ikke. (© Scanpix)

For fem år siden købte den store 3D-printer-producent Stratasys opstartsvirksomheden Makerbot, der lavede printere til hjemmebrug. Prisen var 604 millioner amerikanske dollar - næsten fire milliarder kroner.

Håbet var, at 3D-printere skulle indfinde sig på skrivebordet i vores huse ved siden af den almindelige printer, så vi kunne 3D-printe alt fra bestik til legetøj.

Sådan er det ikke gået, og i dag er der stadig kun få der har en 3D-printer i hjemmet.

Den industrielle revolution udeblev også

Ud over brug i hjemmet var 3D-printere også spået en stor fremtid som en del af den fjerde industrielle revolution, hvor kombinationen af bl.a. kunstig intelligens, automatisering, store datamængder og nye produktionsmetoder skulle give økonomisk vækstglobalt plan.

Den vækst er også udeblevet indtil videre, lyder kritikken fra den amerikanske økonom Robert J. Schwab.

Men selv om der hverken har været en revolution inden for eksotiske ting som 3D-printet mad, dagligdagsprodukter som legetøj eller iPhone-covers, så har 3D-print-teknologi langt fra ligget stille.

Her er tre områder, hvor 3D print har gjort sit indtog.

1

Rumfart

The International Space Station (ISS) photographed by Expedition 56 crew members from a Soyuz spacecraft after undocking, October 4, 2018. NASA astronauts Andrew Feustel and Ricky Arnold and Roscosmos cosmonaut Oleg Artemyev executed a fly around of the orbiting laboratory to take pictures of the station before returning home after spending 197 days in space. Picture taken October 4, 2018. NASA/Roscosmos/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. (Foto: handout © Scanpix)

En af de helt store fordele ved 3D-print er, at det man skal bruge, kan printes der, hvor det skal bruges. Det er især nyttigt, hvis man befinder sig langt fra almindelige produktionsmaskiner.

For eksempel på den internationale rumstation, ISS.

ISS har en 3D-metalprinter, som kan bruges til at printe reservedele til rumstationen. På den måde undgår man at vente på reservedele fra jorden. I stedet kan man medbringe det metalpulver, som printeren bruger.

Tegningerne til den reservedel man lige står og mangler kan så sendes digitalt fra jorden, når behovet opstår.

2

3D-printede huse

Det 3D printede hus rummer et kontorhotel på knap 50m2. Her ses den kæmpestore cementprinter i aktion. (Foto: 3D Printhuset - Skærmbillede fra YouTube © 3D Printhuset (skærmbillede))

De første 3D-printede huse står klar, og et af dem er lavet på dansk grund.

Det er mini-kontorhotellet The BOD, der ligger i Københavns Nordhavn.

The BOD blev bygget sidste år, og firmaet bag tilbyder allerede nu en ny version af den cementprinter, der blev brugt til byggeriet.

Herunder kan du se en timelapse-film af printeprocessen af The BOD.

3

Proteser

Fire forskellige Unyq-protesebeklædninger (Foto: Unyq (skærmbillede) © Unyq (skærmbillede))

Et andet område, der har taget hul på brugen af 3D-print, er proteser.

Her har den amerikanske virksomhed Unyq fundet en særlig niche i at designe beklædninger til proteser. De 3D-printede beklædninger tilpasses individuelt ved at tage en 3D-scanning af det raske ben, som derefter printes i en spejlvendt udgave.

Unyqs unikke tilgang består i, at proteserne designes i forskellige farver og mønstre. På den måde bliver proteserne et personligt statement.

Hvis du vil høre mere om brugen af 3D printere i dag og perspektiverne for fremtiden, så lyt til denne uges Digitalt på P1.

FacebookTwitter