Afgået kommunikationschef ved ikke, om vi kan stole på Huawei

Tommy Zwicky sagde op, da det kom frem, at Huawei udviklede software til undertrykkelse af muslimsk mindretal i Kina.

Tommy Zwicky, forhenværende kommunikationschef for Huawei Danmark, stoppede den 1. februar hos Huawei, efter firmaet havde været med til at udvikle software, som skulle bruges til undertrykkelse af det muslimske mindretal i kina, uighurerne. (© dr)

- Kom med nogle beviser.

Det var pointen, da Tommy Zwicky, nyansat kommunikationchef i Huawei Danmark, gæstede DR2's Deadline den 4. september 2020 med et hårdnakket forsvar for virksomheden.

Han svarede på spørgsmål om, hvorvidt Huawei havde tætte bånd til det kinesiske kommuniststyre og om den kritik, han fik fra den forhenværende amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands.

Men i december 2020 kom der beviser på bordet, da The Washington Post udkom med en historie om, at Huawei havde testet en ansigtsgenkendelsessoftware, der skulle bruges på det muslimske mindretal i Kina, uighurerne.

I et nu slettet tweet svarede den forhenværende kommunikationschef DR's techkorrespondent, Henrik Moltke, at han 'ikke kunne forklare det, og derfor havde opsagt sin stilling'.

Tommy Zwicky, tidligere børnevært hos DR, stoppede den 1. februar som dansk kommunikationschef for Huawei. I et nyt interview i DR2's Deadline i går sagde han, at han ikke ved, om vi kan have tillid til Huawei.

'Den er helt gal, den her'

Efter at have læst artiklen i Washington Post var Tommy Zwicky ikke i tvivl om, at der var noget helt galt hos Huawei.

- Der bliver lavet så meget dårlig journalistik om Huawei. Men det var det her ikke. Det var lødigt, det var ordentligt - og der var beviser. Og der kan jeg jo godt mærke, at den er helt gal, den her, sagde Tommy Zwicky i går i Deadline.

The Washington Post skriver, at Huawei har været med til at udvikle en teknologi til ansigtsgenkendelse, som er i stand til spotte uighurer, der er et undertrykt kinesisk muslimsk mindretal.

En slags uighur-alarm, som er i stand til at informere det kommunistiske styre, hvis den spotter uighurer i store forsamlinger, skriver mediet IPVM.

Købte den interne kommunikation hos Huawei

For Tommy Zwicky bunder hans opsigelse i, at der fra Huaweis side ikke var et ønske om at undskylde og trække softwaren tilbage prompte. Da han tog sagen op internt i virksomheden, blev den nærmere fejet af bordet.

- Her var en sag, der ikke kan forsvares. Jeg gav dog Huawei tid til at give mig et svar, så jeg ville tænke 'okay, den køber jeg'. Men de forsøgte ikke engang. Og så er det klart, at jeg ikke har andet valg end at gå, siger han.

Men var du ikke bekendt med, at New York Times i 2019 sagde, at der var helt konkret samarbejde med politiet i Xinjiang omring overvågning af uighurerne?

- Jo, i den udstrækning, at man leverer udstyr. Men der var ikke et konkret bevis på, at Huawei var indblandet i, hvordan det her udstyr blev brugt. Det er der i Washington Post-historien, det er indiskutabelt. Og så er jeg ikke med, forklarer Tommy Zwicky og tilføjer:

- Indtil da købte jeg det, der var den interne kommunikation hos Huawei.

Huawei har ikke ønsket at kommentere sagen overfor Deadline, men Huaweis nordiske vicepræsident, Kenneth Fredriksen, sagde forleden til Politiken:

- Det var aldrig vores intention at bidrage til nogen diskriminerende opførsel mod minoriteter. Vi har lært af denne sag, at vi skal være endnu mere forsigtige med, hvordan vi stiller vores teknologi til rådighed.