Jeg står ved caféen på Den Sorte Diamant. Her blander københavnske hipstere, studerende og udenlandske turister sig med duften af croissanter og caféens friskbryggede kaffe.
Jeg kan ikke se Allan Christophersen, som jeg skal mødes med, så jeg sender ham en besked. Et par minutter senere kommer han ud af elevatoren og hen mod mig.
Han er omkring tredive og har briller, skæg på hagen og mørkt hår samlet i en hestehale uden på hættetrøjen. Han har en særlig afslappet holdning.
I den seneste uges tid har jeg fulgt med i Allans liv på Twitter og på hjemmesiden Version2, der har skrevet en artikel om noget, han leder efter.
Allan er på jagt efter gamle danske computerspil, fra dengang jeg selv barn, som han skal digitalisere, så de kan gemmes for eftertiden. Det er en del af hans arbejde, men - viser det sig - er det også en stor del af det menneske, Allan er.
Og for nylig betød den jagt, at der blev vendt op og ned på, hvad vi troede, var det allerførste kommercielle danske computerspil.
På besøg i en tidslomme
Sammen går vi op til Allans kontor et par etager oppe.
Det er fyldt med en masse ting fra 1980'erne og 1990'erne, som jeg tydeligt kan huske. Joysticks til Commodore-computere fra 80'erne, TV-spil og reklamer for Sparkk-sodavand. Den, hvor du kunne trække kapslen af med fingeren, i stedet for at bruge en oplukker eller en gaffel. Kan du huske den?
Det kan jeg, for da de kom på markedet, var jeg et sukkersultent barn, ligesom så mange andre, og reklamerne var i alle Anders And-bladene.
Min altdominerende interesse dengang var computere og computerspil. Først spillede jeg på Commodore 64 og Nintendos første spillekonsol. Senere blev de skiftet ud med Amiga-computerne, som var langt kraftigere. Amigaspillene så vildt overlegne ud, i forhold til dem på 64'eren, og jeg spiller faktisk stadig Amigaspil den dag i dag.
Dengang spillede vi i skolens computerlokale eller på drengeværelserne rundt omkring i byen. Der var mange af mine venner, der fik computer eller spillekonsol før mig; Rasmus og Mikkel fra klassen havde Commodore 64'ere, og Martin havde en Nintendo, hvor vi spillede de første Mario og Mega Man-spil.
Studiejob som spildetektiv
Tilbage på Allans kontor ligger der disketter, kassettebånd og cd-rom'er med spil overalt på borde, hylder, og i kasser på gulvet.
Og på Allans skrivebord ligger det, det hele handler om: Disketter, hvor der med kuglepen er skrevet "Kaptajn Kaper i Kattegat" eller "Kaptajn Kaper Source" på etiketten.
Allan har studiejob her på Det Kongelige Bibliotek. Han er ansat til at finde og digitalisere danske computerspil fra 1980'erne og de tidlige 90'ere, så de kan gemmes for eftertiden. Disketterne med Kaper-spillet er en donation.
Danmark har siden 1998 haft pligtaflevering af computerspil. Det betyder, at man, ligesom det sker med musik og bøger, bliver bedt om at aflevere to eksemplarer af sit produkt til Det Kongelige Bibliotek. Pligtafleveringen skal sikre, at dansk kulturarv bevares.
Ud over computerspillene, har biblioteket også ansvar for at bevare anden digital kulturarv, det kan for eksempel være den danske del af internettet, som gemmes i Netarkiv projektet.
På grund af pligtafleveringen, er en stor del af de udgivne computerspil fra 1998 og frem allerede i bibliotekets samling. Men der mangler mange fra før 1998.
Dem skal Allan prøve at opstøve og digitalisere, så de ikke går tabt. Og der er flere grunde til, at vi bør gøre det så hurtigt som muligt, forklarer han mig.
- Disketter og kassettebånd har en udløbsdato, og i dag er mange allerede begyndt at fejle på grund af baggrundsstråling, afmagnetisering eller almindelig slid eller skidt. Det er nu, hvis vi skal nå at redde det hele, fortæller han.
- Men vi er så heldige, at de fleste, der udviklede spil dengang, stadig er i live, så måske har de deres kildekode liggende. Og ellers kan de fortælle historien om, hvordan spillene blev til. Det er mindst lige så vigtigt at bevare som selve spillet.
Den fødte hoarder
At det lige er Allan Christophersen, som arbejder med at finde og sikre de gamle danske spil, er ikke tilfældigt. Han er ved at færdiggøre sit speciale på Informationsvidenskab og kulturformidling på Københavns Universitet. Og specialet handler netop om katalogisering af tidlige danske computer- og videospil.
Hans trang til at indsamle og katalogisere er nærmest medfødt.
- Jeg har en generel frygt for at ting går tabt. Jeg er en hoarder (en ekstrem samler, red.) rent privat, og jeg går og indsamler ting, som jeg er nervøs for skal forsvinde. Jeg ville blive meget ked af det, hvis spillene fra fortiden forsvandt, som det for eksempel er sket i filmindustrien.
Allans hoarder-gen er altså et perfekt match med arbejdet med at opsøge og digitalisere spillene, der kræver omhyggelig research og bearbejdning af materialet.
Jagten på den første kaptajn
Man har længe troet, at Kaptajn Kaper var det første danske computerspil, der opfyldte kriterierne for at kunne blive optaget i nationalsamlingen, som er samlingen af værker fra pligtafleveringen. Kriterierne går blandt andet på, at værkerne skal være udgivne og have en særlig tilknytning til Danmark.
Men i løbet af den seneste tid er der sået tvivl om, hvorvidt Kaptajn Kaper virkelig kunne være det første danske kommercielle computerspil.
- Der står flere steder, at Kaptajn Kaper er fra 1981, men det er langt mere imponerende, både hvad angår grafik og spillets kompleksitet, end de spil, vi har fra 1983. Det fik alarmklokkerne til at ringe hos mig.
I de seneste dage har Allan så, på kontoret her i Den Sorte Diamant, arbejdet på at finde hoved og hale i historien om Kaptajn Kaper. Heldigvis er der er hjælp at hente både på biblioteket, på internettet og i den virkelige verden.
Det Kongelige Bibliotek ligger selv inde med computerblade fra de tidlige 80'ere, som Allan kan gå på opdagelse i. Han viser mig nogle eksemplarer af Ny Elektronik, som også skrev om computerspil dengang.
På nettet har der været hjælp at hente i kommentarerne på Version2-artiklen om Allans jagt. Her diskuteres spil, der er kandidater til at tage titlen som Danmarks første computerspil. De, der kommenterer, er typisk folk, som selv har spillet spil i de allertidligste 80'ere.
Og så er der Dansk Datahistorisk Forening. De arbejder med at indsamle og bevare ting fra den danske data-udvikling, som der står på hjemmesiden. De mødes hver torsdag i foreningscentret Tapeten i Ballerup og har en hel kælder fyldt med gammelt bevaringsværdigt udstyr.
Som resultat af sin efterforskning er Allan nu helt overbevist om, at Kaptajn Kaper ikke kan være fra 1981.
- I spillets kildekode står der, at det kræver styresystemet PC DOS 2 for at kunne køre, og det udkommer først i 1983. Og udvikleren af Kaptajn Kaper, Peter Ole Frederiksen (der gik bort i 2011, red.), har også fortalt, at han var inspireret af det engelske spil Plunder, som kom sidst i 1983, og at han arbejdede på spillet i omkring et år.
Kaptajn Kaper i Kattegat kan altså tidligst være fra 1984. Og det tidligste årstal, der står i koden til spillet, er 1985. Så selvom der kan eksistere versioner, der er ældre end den, Allan nu har på sit skrivebord, så må vi gå ud fra at spillet er fra 1985, fortæller han mig.
Kapers forgænger
Efter mit møde med Allan er der dukket nye informationer op, som måske kan vise sig at handle om det første spil. Over Twitter fortalte Allan mig, at et af de andre tidlige spil kan vise sig at være det tidligste indtil videre.
Det spil hedder Hulen i Kæmpeskoven og er et tidligt dansksproget teksteventyr, der måske er oversat fra Adventure - det første teksteventyr-spil, vi kender til.
Der ligger en kopi af Hulen i Kæmpeskoven på en meget gammel computer, der står hos firmaet SDC i Ballerup. SDC er en bankcentral - et firma, der laver it-systemer til danske banker - som er grundlagt i 1963. Og de har altså en oldgammel computer med en udgave af spillet på.
Efter alt at dømme er spillet på SDCs computer fra 1983, altså to år før det Kaptajn Kaper-spil, som Allan har.
Allan søger også efter gamle spil til de tidligste hjemmecomputere. Det er for eksempel de spil som filosof, science fiction forfatter og okkultist Erwin Neutzsky-Wulff udgav i 1982 til ZX-81 computeren. Eller de tidlige læringsspil til Regnecentralens Piccolo og Piccoline computere, som blev brugt til edb undervisning i folkeskolen.
Endnu meget at finde
Om Allan nogensinde når til bunds i mysteriet om Kaptajn Kaper i Kattegat, eller finder Danmarks første computerspil, er umuligt at sige med sikkerhed.
Men sikkert er det, at Allans opgave med at opsøge og gemme gamle danske spil ikke slutter foreløbig.
- Jeg har svært ved at tro, at jeg nogensinde bliver færdig. Man kan selvfølgelig håbe, men jeg støder konstant på nye ting, som har relevans, siger Allan, da vores møde lakker mod enden.
- Logisk set må det jo stoppe på et tidspunkt, men så kan det være, man piller lidt ved parametrene for, hvad man synes er relevant nok, og så er der en hel masse mere, afslutter han.
Hvis du ved noget, der kan hjælpe Allan i hans jagt på gamle danske computerspil, eller har gamle spil, du vil donere, så kontakt ham på Twitter, eller på spil@kb.dk.
Billeder:
- Amstrad CPC464 af Rama under CC BY-SA 2.0 fr licens
- Commodore CDTV af Audrey & Max under CC BY-SA 2.0 licens