Amatør-forening skyder raket 6,5 kilometer op i luften

Rumentusiaster arbejder på at være de første amatører, der sender et menneske ud i rummet.

- Det var en succes!

Sådan lød den begejstrede reaktion fra de frivillige rumentusiaster i Copenhagen Suborbitals på Twitter efter opsendelsen af raketten Nexø II her til formiddag.

Klokken 9.32 strøg den til vejrs fra affyringsområdet 30 kilometer ude i Østersøen øst for Nexø på Bornholm.

- Det gik fantastisk. Der var ikke noget, der gik galt. Vi forventer, at noget går galt, når vi har opsending - men alt klappede fuldstændig perfekt denne gang, siger Jørgen Skyt, der er foreningens produktionstekniker.

Fløj 6,5 kilometer op i luften

Han fulgte opsendelsen fra foreningens værksted på Refshaleøen i København, som også fungerede som kontrolrum i dag.

Raketten nåede cirka 6500 meter op i luften - men det er ikke højden på raketten, der var vigtig i dag, siger foreningens talsmand, Mads Wilson.

Det vigtigste var, at raketten fløj lige op i luften, at motoren brændte i 40 sekunder, hvorefter raketten blev skudt op i luften. Rakettens næse blev skudt af, en faldskærm foldede sig ud og landede derefter i Østersøen under faldskærmen.

- Hvis det sker, så har det været en super succes. Hvor langt den kommer op, er ikke så vigtigt, siger Mads Wilson.

I teorien ville Nexø II kunne nå mellem 10 og 15 kilometer op, men den nåede altså på cirka 6,5 kilometer.

Vil sende menneske i rummet

Copenhagen Suborbitals har som sit overordnede mål at være de første amatører i verden, som bygger en raket, der kan sende et menneske ud i rummet.

- Den officielle grænse til rummet er 100 kilometer oppe over os. Og vi flyver med små raketter for at teste systemerne, for faktisk er det den samme styringsmekaniske, der er i en lille raket som i en stor raket, siger Mads Wilson, der er talsmand i Copenhagen Suborbitals.

Han peger på, at både materialer fra printere og kaffemaskiner kan bruges i byggeriet af en raket.

Jamen hvorfor gør I det egentlig?

- Det er der mange, der spørger os om. Fordi vi kan – eller rettere: Fordi vi ikke kan. Vi skubber til forestillingen om, at raketter kun er noget, som store stater med milliardbudgetter kan lave. Vi viser, at man kan komme utrolig langt med almindelige materialer.

Hvorfor er det vigtigt?

- Det er vigtigt, fordi det kan inspirere andre. Vi vil vise, at noget, man tror er uopnåeligt, faktisk godt kan lade sig gøre. Det tror jeg er super vigtigt, siger Mads Wilson.

Nexø II er efterfølger til Nexø I, der blev sendt afsted for to år siden. Den løb tør for brændstof efter bare halvanden kilometer.

I et helt år har Copenhagen Suborbitals ønsket at sende Nexø II op, men opsendelsen er blevet udskudt flere gange – blandt andet fordi de svenske myndigheder ikke har kunnet sikre luftrummet over det bornholmske farvand.

Senest blev opsættelsen udskudt i sidste weekend, hvor de svenske skovbrande kom i vejen. Arbejdet med at slukke dem optog nemlig de svenske myndigheder i sådan en grad, at de ikke kunne sikre luftrummet over Østersøen til affyring.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter