Amazon-højtaler i selvsving optog og sendte privat samtale: Nu kræver politikerne svar

Amerikanske politikere er bekymrede for privatlivets fred, efter et ægtepar oplevede at få en privat samtale aflyttet af deres egen smart-højtaler.

De ser ganske uskyldige ud, de små Echo Dot højttalere. Men når det kokser for dem, kan det have ganske ubehagelige konsekvenser for privatlivet, at have inviteret sådan en indenfor i sit hjem. Denne version af Echo Dot er designet til børn. (© Amazon)

Amazons stifter og direktør, Jeff Bezos, har netop modtaget et brev fra to amerikanske senatorer, der afkræver svar på en lang række detaljer om, hvordan firmaets Echo-højtalere og den indbyggede digitale assistent Alexa virker.

Det sker, efter et amerikansk ægtepar uretmæssigt fik en privat samtale optaget af deres “smarte højtaler”, som efterfølgende blev sendt til en af mandens kollegaer.

En dag i maj, fik familien en opringning fra kollegaen, der sagde: “Træk stikket ud på alle jeres Alexa-højtalere lige med det samme. I er blevet hacket”.

Men det var familien ikke. Hvad, der viste sig at være sket, var, at en af familiens mange Echo-højtalere med den digitale assistent Alexa indbygget, havde opfattet, at familien havde aktiveret assistenten ved at sige ordet “Alexa”, bedt hende om at sende en besked til en bestemt person i familiens kontaktliste og sende den.

Problemet var bare, at de ikke havde gjort nogle af delene, og at ægteparrets samtale om trægulve var endt hos en tilfældig person i deres kontaktliste.

Familien fortalte om deres oplevelse til den lokale TV-station Kiro7, som efterfølgende fik Amazon i tale om hændelsen.

En talskvinde fra Amazon forklarede i detaljer hændelsen således:

- Echo-højtaleren vågnede på grund af et ord i (ægteparrets) samtale, der lød som "Alexa". Derefter blev den efterfølgende samtale opfattet som anmodningen: “Send besked”, forklarer talskvinden og fortsætter:

- Det fik Alexa til højt at spørge “Til hvem?”. Baggrundssamtalen blev så tolket som et navn i kundens kontaktliste. Alexa spurgte derefter om en bekræftelse: [navnet på kontakten], korrekt? Alexa tolkede derefter baggrundssamtale som: Korrekt.

Ægteparret havde dog ikke hørt et eneste af Alexas spørgsmål og anede altså intet, før de blev ringet op af den person, der havde modtaget deres samtale.

Amazon kigger nu nærmere på problemet, men kan ikke garantere, at det ikke vil ske igen i fremtiden.

- Selvom denne række af begivenheder ikke burde kunne ske, kigger vi nu på, hvordan vi kan gøre det endnu mindre sandsynligt, at det sker igen, slutter Amazons talskvinde.

Senatorerne vil have detaljerede svar

Men de svar er altså ikke gode nok for de amerikanske senatorer Jeff Flake og Christopher A. Coons.

I brevet til Amazon, vil de blandt andet vide, præcis hvor mange klager Amazon har fået fra andre, der har oplevet noget lignende.

Derudover beder senatorerne Amazon om at oplyse en række detaljer om, hvordan firmaets såkaldte smart-højtalere er designet. Fx om hvor længe den optager, efter den har hørt kommandoen “Alexa”, som er det ord, man skal sige for at aktivere assistenten.

Senatorerne vil også vide, præcis hvor længe Amazon opbevarer kundernes samtaler på deres servere og beder Amazon om at liste hver eneste formål, Amazon anvender data indsamlet via Alexa til.

Apple har også været gennem maskineriet

Det er ikke første gang, at politikerne beder de store techfirmaer om detaljerede svar på, hvordan udvalgte teknologier virker, når det har indvirkning på privatlivet.

I september sidste år, var det Apple der var modtager af et lignende brev fra det sammme udvalg i det amerikanske senat. Her drejede spørgsmålene sig om FaceID - den teknologi som låser iPhone X op ved at scanne brugerens ansigt og som formentlig snart er på vej til nye telefoner og iPads.

Svaret fra Apple kom cirka en måned senere. Det var ganske kort og svarene lignede til forveksling den information, der ligger offentligt tilgængelig på Apples hjemmeside - og det ville næppe overraske mange, hvis Amazons svar bliver i samme boldgade.

Alexa taler ikke dansk - men det gør Google Assistant snart

Amazons Echo-højtalere kan iøvrigt sagtens bruges i Danmark, men assistenten Alexa taler og forstår ikke dansk endnu.

Det gør Googles ditto, Google Assistant, til gengæld snart, når den inden længe bliver lanceret i Danmark.

Google har også en serie af smart-højtalere, der går under navnet Google Home. Disse skulle også komme til Danmark i løbet af i år, og dermed bliver diskussionen for og imod højtalere med indbyggede digitale assistenter, der står og lytter med indenfor hjemmets fire vægge, også relevant for danskerne.

De smarte højtalere fra Google har ligesom Amazons Echo oplevet at gå i koks. En af de første versioner af Google Home Mini foretog på egen hånd mere end tusinde optagelser fra en journalists badeværelse, som blev uploadet til Googles servere.

Google fik dog relativt hurtigt identificeret fejlen og permanent lukket ned for den funktion, der havde fået højtaleren til at gå på rov i journalistens privatliv.