Amerikanere bygger monster-vindmølle og slår dansk rekord

Vestas bliver overhalet indenom, når General Electric til sommer rejser verdens største vindmølle, der kan give strøm til 16.000 husstande.

6 MW-udgaver af GEs Haliade-vindmølle er i sving i en amerikansk havmøllepark. Til sommer bygger virksomheden en 12 MW-udgave. der bliver verdens største vindmølle. (© GE)

Et monster af en vindmølle kommer denne sommer til at rejse sig ud for den hollandske by Rotterdam.

Her vil GE Renewable Energy, et datterselskab til den amerikanske teknologi-gigant General Electric, nemlig (til lands) bygge en prototype på det, der med længder bliver verdens største og mest kraftige havvindmølle.

Haliade-X er navnet på møllen, der med sine 260 meter bliver højere end Storebæltsbroens tårne. Vingerne kommer til at måle imponerende 107 meter, og i alt får møllen en rotor-diameter på 220 meter.

Effekten lyder på 12 MW, og ifølge GE svarer det til, at møllen årligt kan producere 67 millioner kWh. Det er omtrent den strøm, som 15.000-16.000 danske hustande bruger om året.

Rekordholderen i dag er danske MHI Vestas' V164-mølle, som har en effekt på 9,5 MW.

Hvor store kan vindmøller blive?

Siden den danske fysiker og højskolelærer, Poul la Cour, i 1890'erne opfandt verdens første elproducerende vindmølle, er møllerne vokset betragteligt i både størrelse og kapacitet.

Men hvor store kan møllerne egentlig blive?

- Mit bedste bud er, at de bliver en hel del større, før vi når loftet. Men jeg har altid været elendig til at forudsige, griner vindmøllepioner Henrik Stiesdal, der opfandt sin egen vindmølle som 19-årig og senere blandt andet blev teknologichef for Siemens Wind Power.

I 1985 var han på en konference, hvor han med overbevisning sagde, at vindmøllerne aldrig ville blive kommercielle, hvis de var større end 0,25 MW.

Men sådan skulle det langt fra gå.

I dag vil Henrik Stiesdal helst ikke spå om, hvor store fremtidens møller bliver. Men på et tidspunkt når vi en grænse, hvor vingerne bliver så lange, at de ikke længere er stive nok til at kunne bære deres vægt.

- Men så skal vi nok op på mindst den dobbelte længde. Og det tror jeg ikke, vi kommer til at se, siger han.

I sommeren 2017 udbrød der brand i en af verdens (nuværende) største vindmøller: Vestas' V164 med en kapacitet på 9,5 MW. Heldigvis var der tale om en testmølle. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Størst er ikke altid bedst

Med den størrelse blive udfordringerne i produktionen for store, vurderer han.

Og GE har da også været nødt til at bygge en ny fabrik i den franske havneby Cherbourg, der skal stå for produktion af vingerne til Haliade-X.

- Vi ved heller ikke endnu, om en 12 MW-mølle overhovedet er konkurrencedygtig, understreger Henrik Stiesdal.

Der er nemlig det med store vindmøller, at de bliver tungere og dermed dyrere per KWh, de producerer, end mindre møller. Desuden er de mindre møller nemmere at serieproducere.

Til gengæld er infratukturen til de store vindmøller relativt set biligere, fordi man for eksempel kun skal bygge ét fundament og lægge ét kabel til en 12 MW mølle, hvor man skal gøre det hele gange to, hvis man bruger 6 MW-møller.

- Større er ikke altid bedre, men til havs kan det altså betale sig at tænke stort, siger Henrik Stiesdal.

Vælter ikke danskere af pinden

Indtil GE har en prototype klar i sommeren 2019, er Vestas' 9,5 MW havvindmølle stadig den største på markedet.

Men Henrik Stiesdal tror ikke, at GE lige umiddelbart vælter Vestas - eller spanske Siemens Gamesa - af pinden, fordi de nu vil konkurrere om den største mølle.

- Siemens kommer med noget, der er større og med lidt held mere konkurrencedygtigt, siger han.

Samtidig har både Vestas og Siemens ifølge Henrik Stiesdal en meget stor erfaring at trække på. Særligt i forhold til at opgradere deres eksisterende møller. Sådan at møller, der fra start havde en kapacitet på 6 eller 8 MW, i dag er opgraderet til 8 eller 9,5 MW.

- Men man skal tage GE alvorligt. Historisk set har det været et af verdens største industriforetagender, og de har erfaring med at bygge stort, siger han.