Andreas hiver Ph.d. Cup hjem for sin forskning om nedbrydelig plastik

Vinderen håber på at inspirere andre til at gå ind i forskningsverden.

Det blev 28-årige Andreas Sommerfeldt fra Aarhus Universitet, der løb med sejren i årets Ph.d. Cup for sin ph.d.-afhandling om nedbrydelig plastik.

Ph.D. Cup blev sendt fredag aften den 30. april på DR2. Med prisen følger en præmie på 50.000 kroner, som for eksempel kan bruges på en forskningsrejse eller en forskningsfilm.

Sejren kom som en stor overraskelse for forskeren, der har en ph.d. i organisk kemi og nanoteknologi.

- Jeg var helt rundt på gulvet, da mit navn blev råbt op. Jeg fik vist også sagt noget fjollet til Peter Lund Madsen (vært for Ph.D. Cup, red.), fordi jeg slet ikke kunne begribe det. Den følelse har jeg i øvrigt stadig. Det hele er ligesom ikke gået op for mig endnu, fortæller Andreas Sommerfeldt.

Ph.d. Cup sætter fokus på formidling af forskning

Årets Ph.d. Cup-finalister har forsket i alt fra kurdiske kvindekrigere til udstyr, der kan høre, om bolte i vindmøller skal strammes.

Målet med Ph.d. Cup er at klæde finalisterne på til at formidle deres forskning til den brede befolkning.

Derfor har deltagerne op til finalen fået undervisning i, hvordan de skal formidle deres komplicerede forskning på en letforståelig måde.

Andreas Sommerfeldt meldte sig til Ph.d. Cup, fordi det lød som en spændende og anderledes oplevelse.

Han havde dog ikke tænkt på, at han kunne gå hen og vinde konkurrencen.

- Jeg tænkte, at det kunne være fedt at fortælle på TV om min forskning. Jeg er fortaler for at vise mere forskning på TV. Hvis min forskning kan inspirere og motivere andre til at blive forskere, er det et kæmpe plus, fortæller han.

Det er netop motivationen, som Andreas Sommerfeldt tror, har givet ham titlen som årets Ph.d. Cup-vinder.

- Jeg har været dybt motiveret for projektet fra dag ét. Måske var det den entusiasme, som dommerne lagde mærke til, siger han.

Vinderen vender plastik på hovedet

Andreas Sommerfeldt har brugt flere år på at opfinde en ny type plastik sammen med sine kollegaer.

Plastikken kan nedbrydes, når han siger, at den skal nedbrydes.

For selvom det meget fleksible og lette materiale har været udråbt som et mirakelmiddel i de første 100 år af dets levetid, anses plastik i dag som en af de store klima- og miljøsyndere, da det hober sig op rundt omkring på planeten.

Derfor har Andreas Sommerfeldt i sin forskning forsøgt at vende fremstillingen af plastik på hovedet.

Andreas Sommerfeldt modtog i går en check på 50.000 kroner, efter at han vandt Ph.d. Cup for sin formidling af nedbrydelig plastik. (Foto: Agnete Schlichtkrull © dr)

I mange år har forskere fokuseret på at få materialet til at modstå høje temperaturer og tunge vægte.

Men i stedet har den aarhusianske ph.d’er allerede i fremstillingen af plastik fokuseret på, at plastikken skal være nedbrydelig.

Det har han gjort ved at se på plastikkens byggeklodser, der er de kemiske sammensætninger.

På den måde er det lykkedes Andreas Sommerfeldt at lave plastik, der kan nedbrydes, når vi er færdige med at bruge det.

Nu arbejder forskerholdet på at bygge videre på plastikken, så den får de samme egenskaber, som vi forbinder med materialet i dag, samtidig med at den bibeholder dens genanvendelige egenskaber.

Der er dog lidt vej endnu, før du kan købe din næste vandflaske med den nye nedbrydelige plastik. Lige nu koster det 2.000 kroner at producere ét gram af det nyopfundne materiale.

Du kan se mere om Andreas Sommerfeldts forskning her.

Vil udbrede fokus på at genanvende plast

Efter Andreas Sommerfeldt gjorde sin ph.d. færdig på Aarhus Universitet, er han i dag konsulent på Teknologisk Institut, hvor han beskæftiger sig med genanvendelse af plast.

- Her arbejder vi på at få de kendte og allerede anvendte plasttyper genanvendt - i modsætning til min forskning, hvor vi skabte ny plastik, fortæller Andreas Sommerfeldt.

Her vil han gerne bruge sin nye titel som vinder af Ph.d. Cup til at formidle mere om genanvendelsen af plastik.

- Når det engang går op for mig, at jeg har vundet Ph.d. Cup, vil jeg bruge sejren til at udbrede fokusset på plastgenanvendelse, og de udfordringer der hører til. Det er et kæmpe globalt problem, som virkelig trænger til at blive løst, siger Andreas Sommerfeldt.

Du kan gense showet fra Ph.d. Cup 2021 på DR TV.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk